• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Franskt bondbröd

Ingredienser


2 limpor


Dag 1

2 ½ dl
grahamsmjöl
2 dl
vetekli
4 dl
kokande vatten

Dag 2

4 dl
vatten
50 g
jäst
1 ½ msk
salt
Circka 12 dl
vetemjöl

Dag 1: surning av deg


  1. Mät upp grahamsmjöl och vetekli en degbunke. Slå på 4 dl kokande vatten, rör kraftigt till en gröt.
  2. Täck in skålen med plastfilm och låt degen stå över natten i rumstemperatur.

Dag 2


  1. Ljumma 4 dl vatten och rör ut jästen i vattnet. Arbeta in gröten som gjordes dag 1 samt salt. Arbeta in så mycket vetemjöl att degen släpper kanterna och arbeta degen slät. Jäs den i 1 timme, övertäckt.
  2. Ta upp degen på mjölat bakbord och älta degen. Baka ut degen till två runda limpor och lägg dem på plåt med papper på. Låt jäsa under bakduk ytterligare 2 timmar.
  3. Grädda nederst i ugnen i 175 grader, cirka 1 timme eller tills brödet känns ihåligt när du knackar på det.

MARTHA
TIPSAR

Det här är bland det godaste man kan baka själv. Brödet blir inte surt, utan syrligt med fin och fyllig smak och god skorpa. Ett hållbart bröd, som går att frysa.

Kategorier

  • Recept
  • Måltid
  • Frukost, brunch
  • Lunch
  • Middag
  • Mellanmål
  • Buffé
  • Maträtt
  • Bröd
  • Huvudråvara
  • Spannmål
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter

Detta kan intressera dig

Marthaförbundet och Ungmartha på Educa 2025

Den 24–25 januari 2025 är det dags för Educa-mässan, Nordens största evenemang för undervisning och pedagogik. Marthaförbundet och UngMartha är med igen!

Nyheter

Mandelkaka med säsongens bär

Recept

Spelttoast

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2024–2025
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Smarthfisk
  • Giftfritt dagis
  • Hantera vardagen
  • Östersjöfisk åt alla
  • Uppdrag Z
  • Små fiskar övertar storkök
  • Matlust
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Östersjön 2.0
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet