Vill få unga att se på sin ekonomi med nya ögon

Vill få unga att se på sin ekonomi med nya ögon

Matilda Hassel som är ny t.f. projektledare för En euro i taget och ny t.f. ekonomirådgivare kommer att jobba med allt från gymnasieklasser till personer i kris för att hjälpa dem med privatekonomin och med att hitta lösningar för en hållbar framtid.

Berätta om dig själv – vem är du, Matilda?

– Jag är en glad och positiv person som oftast har många bollar i luften. Jag blir snart klar ekonomie magister och som motvikt till det håller jag gärna på med gymnastik, både själv och som ledare. När jag är ledig är jag ofta ute i naturen och trivs med en aktiv och omväxlande vardag.

Vad har du tidigare jobbat med?

– Jag har tidigare jobbat flera år inom bankvärlden, där jag gett rådgivning och vägledning åt många olika personer i olika livssituationer. Därifrån tar jag med mig kunskapen om att vi alla är olika, och att våra ekonomiska situationer kan variera stort under livets gång, men också att många inte har koll på hur privatekonomin fungerar eller vad de har för alternativ i olika situationer – det hoppas jag kunna hjälpa till att förbättra hos unga!

Varför sökte du dig till Marthaförbundet?

– Marthaförbundet har jag alltid uppfattat som en viktig del av ett modernt samhälle i Svenskfinland, inte minst för den gemenskap som hittas inom varje enskild marthagrupp, men också för dess utbildande roll inom allt som har med en hållbar vardag att göra. Själv trivs jag bra med min vardag och hemmet jag bor i, vilket resulterar i en positivare hemmamiljö för mig. Jag sökte mig därför till Marthaförbundet, för att kunna föra detta vidare även åt andra.

Vad kommer du att jobba med på förbundet?

– Projektet En euro i taget går ut på att lära och utbilda unga under 29 år att få bättre koll på hur privatekonomin fungerar i Finland, och i bästa fall får de kunskap för livet. Jag kommer jobba med unga i olika livssituationer, allt från gymnasieklasser till personer i kris, för att hjälpa dem se på ekonomin med nya ögon och hitta lösningar till en hållbar framtid. Därtill kommer jag även att skriva artiklar och dela kunskap via Marthaförbundets kanaler och andra sociala medier för att nå ut till så många unga som möjligt. Dock är unga inte min enda målgrupp, utan vem som helst får när som helst kontakta mig i ekonomiska frågor!

Finns det någon särskild fråga du brinner extra mycket för?

– Att alla, oberoende bakgrund eller tidigare erfarenheter, ska få en likvärdig utbildning gällande relevanta saker i vårt samhälle och hur de kan förbättra den egna livssituationen. Detta gäller det man lär sig i skolan, men också de saker som i dag långt är satta på hemmen att utbilda barnen inom, som exempelvis privatekonomi. Vi måste alla vara jämställda och ha en lika möjlighet till en hållbar och positiv vardag.

Vilket är ditt bästa spartips i vardagen?

– Planera dina inköp – då får du ner kostnaderna inom mat, kläder, skönhet och hälsa. Om du planerar vad du ska handla minskar risken för spontanköp (även om dessa också ska finnas!). Då har du bättre koll på vad du konsumerar och dessutom kommer du må bättre när du känner att du har kontroll över situationen. Kika framför allt i klädskåpet och i kylskåpet och fundera vad du behöver för den kommande veckan, månaden eller kvartalet och skriv ner det innan du går till butiken. Kom ihåg att det som just du skriver ner är enligt dina egna preferenser och kan variera mycket jämfört med vad någon annan skriver ner, men här finns inget rätt eller fel så länge din budget håller.

Vem?

Matilda Hassel

  • Ålder: 25 år.
  • Bor: I soliga Vasa.
  • Familj: Bor tillsammans med sambon.
  • Läser just nu: "Allt jag fått lära mig" av Tara Westover – tycker alltid det är spännande med nya kulturer och tankesätt.
  • Hemlig svaghet: Ost, i alla dess former.
Se alla artiklar