Vilda växter är vackert och gott i både dryck och dessert

Vilda växter är vackert och gott i både dryck och dessert

Frys in blåbärsblommor i iskuber, dekorera smörgåstårtan med harsyra och doppa rönnbladsknoppar i choklad.

Harsyra

Harsyrans fräscha citrusliknande smak gör att bladen är goda som dekoration i sallader, på smörgåstårta, smörgås eller i drycker. Eller bara att tugga på som sådana under skogspromenaden. Såväl blommor som blad kan användas. Innan citron började importeras till Norden odlades harsyra och användes i stället för citron. Harsyra innehåller oxalsyra, så använd inte stora mängder på en gång och undvik vid problem med njurarna eller gikt.

Blåbärsblad & blåbärsblomma

Späda blåbärsblad och blåbärsblommor kan plockas under maj månad i mindre mängd, eller på ett ställe där du vet att blåbärsriset inte producerar så mycket blåbär, eftersom plockning av dem minskar blåbärsskörden. Smaken är fräsch, en blandning av sött och surt. De kan användas som en smakförstärkare i sallader eller på bakverk, frysas in i dekorativa iskuber eller torkas för att användas i en teinfusion eller i ett grönpulver.

Unga rönnbladsskott

Rönnblad har en distinkt smak av bittermandel. Som riktigt unga, späda och något ludna är de goda att äta som sådana i desserter eller i sallader. Plockperioden är dock kort, under några veckor i maj. Under sommaren kan bladen användas som smaksättare i dryck eller fermenteras för att användas i teinfusion. Testa också att hacka upp dem och blanda med smör för att smaksätta bulldeg.

Rönnbladsskott i choklad

Du behöver:

  • Rönnbladsskott eller unga rönnblad
  • Mörk choklad

Gör så här: 

Smält choklad i en kastrull. Doppa rönnbladen och låt chokladen stelna. Ät och njut av kombinationen av mörk choklad och bittermandelsmaken i rönnbladen. Testa också att byta ut rönnbladsskotten till rönnblommor.

OBS! Rönnblad får endast plockas på egen mark eller med markägarens lov.

Se alla artiklar