Vi inleder fiskmånaden februari!

Vi inleder fiskmånaden februari!

Februari är en månad för den inhemska vilda fisken. Under vintern är fiskens kvalitet speciellt bra bland annat tack vare ett klarare hav och en kallare kylkedja. Därför kommer vi under februari månad att lyfta fram den inhemska fisken i form av inspirerande recept och lärorik läsning.

Det är viktigt att komma ihåg att våra inhemska fiskar också följer en säsong. Under vintermånaderna är gäddan, gösen, hornsimpan, strömmingen och laken i säsong. Ta det som en utmaning att testa alla under februari månad, då det är bra att äta varierade fisksorter. Enligt de nya näringsrekommendationerna ska vi äta 300–450 gram fisk i veckan, både från mager och fet fisk.

Laken, som är släkt med torsken, kommer under de kalla vintermånaderna upp till grundare vatten för att leka. Eftersom laken leker från slutet på januari och ända in i februari kan du nu även ha tur att få tag på en lake som är full av rom. Lakens rom är finkornig och mild i smaken, och hör till de romsorter som uppskattas allra mest av finländarna. Efter tvätt, infrysning och saltning är rommen klar att användas som sådan, gärna med en klick smetana och finhackad lök, endera på en smörstekt blini, en skiva rostbröd eller ett mörkt skärgårdsbröd.

Och är du för sent ute och får tag på fisken först efter lek, när romsäckarna redan tömts, ska du inte misströsta - lakens kött blir nämligen fastare och ännu godare efter lektid. Tycker du att det känns för tufft att köpa och tillreda en hel lake? Ingen fara, be personalen i fiskdisken att filea den åt dig.

Stekt lake med brynt smör och pepparrot

4 portioner

Ingredienser:

  • 2 filéer av lake
  • 2 msk smör till stekning
  • salt
  • svartpeppar
  • 50 g smör
  • 1 dl finriven pepparrot

Gör så här:

  1. Skär fiskfiléerna i lagom stora bitar.
  2. Stek fisken i smör i en stekpanna på medelvärme i några minuter per sida. Salta och peppra båda sidorna.
  3. Bryn resten av smöret tills det doftar nötigt, det får inte brännas vid!
  4. Lägg upp fisken på ett fat och häll över brynt smör. Toppa med nyriven pepparrot.
  5. Servera gärna med pressad potatis.

Lobster rolls” med lake

4 fyllda semlor

Lobster rolls
Laken är mjuk i köttet, aningen söt i smaken med en konsistens som nästan kan efterlikna skaldjur om den tillreds på rätt sätt.


Ingredienser:

  • 500 g tillagad lake
  • 1 selleristjälk
  • 1 dl majonnäs
  • 1 citron, skalet
  • salt
  • peppar
  • 4 st hot dog-semlor

Gör så här:

  1. Tillred den flådda och rensade laken. Endera saltad och pepprad i ugn, 180 grader i 20–30 minuter eller genom att koka den i saltat vatten i 10–15 minuter. Låt svalna och riv loss köttet från fiskskrovet.
  2. Tärna sellerin smått. Rör ihop lake, selleri, majonnäs och citronskal. Salta och peppra.
  3. Smöra och rosta hotdogsemlorna i stekpanna. Fyll med lakröran och njut. 
Se alla artiklar