Inhemska livsmedel är det giftfria alternativet

Inhemska livsmedel är det giftfria alternativet

Inhemska livsmedel är ett tryggt val framom importerade. De är mindre besprutade och halten av kemikalierester är betydligt lägre än utanför Norden.

Livsmedel producerade i Finland besprutas betydligt mindre än importerade livsmedel. I Finland används en bråkdel av den mängd bekämpningsmedel som används i många andra europeiska länder. I Finland är också kemikalierester från djurfoder, hormoner och användningen av antibiotika betydligt mindre än utanför Norden. Genom att följa säsong är det lättare att välja inhemska livsmedel – lär dig att njuta av råvarorna när de är som bäst.

Spannmål

Inhemskt spannmål som korn, spelt och bovete (ett glutenfritt alternativ) lämpar sig bra i olika maträtter. Använd dem i stället för ris eller andra utländska spannmål.

Bär och frukt

Vårt land har ett rikt utbud av olika näringsrika bär. Ät dem färska, frysta, torkade, hela eller gör dem till pulver, safter och sylter. I Finland odlas även frukter som äpple, päron, körsbär och plommon. Färska äpplen finns att köpa så gott som året om. Om du använder utländska frukter, välj helst ekologisk obesprutad frukt. Var särskilt uppmärksam på vindruvor, päron, äpplen, citrusfrukter och bananer som odlats konventionellt. De kan innehålla en större mängd rester av bekämpningsmedel.

Sura, söta, milda! Det finns många olika sorter att välja mellan bland inhemska äpplen.

Grönsaker

Välj säsongsgrönsaker som odlats i Finland, och helst ekologiska. Vintertid är bland annat kål och rotfrukter i säsong eftersom de har lång lagringstid. Ifall du använder utländska grönsaker, välj ekologiska. Kontrollera också varifrån frysta grönsaker kommer.

Ta tillvara

På våren är naturen full av vilda växter och under sommar och hösten finns det svamp och bär. Lär dig känna igen, plocka och ta tillvara naturens läckerheter.

Inhemska skogsbär är fyllda av vitaminer!

Undvik

  • Konventionellt odlade råvaror från utlandet. Speciellt länder utanför EU kan ha få regler gällande hur maten ska produceras. 
  • Utländskt kött.
  • Att plocka mat i naturen till exempel vid vägrenar intill hårt trafikerade vägar och nyplanterade kalhyggen eftersom plantornas rötter kan vara behandlade.
  • Konserveringsmedlen nitrit och sulfit.

Märkningar

Gott från Finland är ett ursprungsmärke för livsmedel som är tillverkade och förpackade i Finland. Livsmedlen ska innehålla minst 75 procent finländska råvaror. Kött, fisk, ägg och mjölk i produkten bör vara helt och hållet finländska. Om ett livsmedel består av en enda ingrediens bör den vara helt och hållet inhemsk.


Luomu-märket beviljas av Livsmedelsverket och anger att produkten uppfyller kraven för ekologisk produktion. Den ska vara tillverkad, förpackad eller etiketterad i Finland.

Europalövet finns på ekologiska produkter. Dess grundläggande principer är tryggandet av människans, naturens och djurens välmående. För att klassas som ekologisk måste 95 procent av jordbruksingredienserna i en livsmedelsprodukt vara ekologiska. 5 procent av ingredienserna får vara konventionellt odlade.

Se alla artiklar