Vad kostar mat?

Vad kostar mat?

Maten är en av de största utgifterna för ett hushåll. Med god planering och några marthatips på vägen kan du spara in en hel del pengar.

Det finns så många sorters mat i affären att det lätt händer att vi köper mera mat än vi äter. Genom att planera matveckan, skriva en inköpslista, storhandla, äta enligt säsong och vara prismedveten kan du spara in en hel del pengar. 

Planera vad du ska äta under veckan

Planen för en dag kan se ut som nedan. Gör en liknande plan för veckans alla dagar. Då du har en plan för vad du ska äta under veckan, är det lätt att planera vad du behöver köpa i matbutiken.

Frukost: Smörgås med kokt ägg 
Lunch: Purésoppa
Mellanmål: Smoothie med kli
Middag: Köttbullar med potatismos
Kvällsmål: Naturell yoghurt med frysta bär och mysli

Skriv en inköpslista

En inköpslista hjälper dig att komma ihåg vad du ska handla och hjälper dig att undvika onödiga köp i mataffären. Matbutiken är full med godsaker som vi kan känna att vi vill ha fastän vi inte behöver dem.

Storhandla 

Försök handla i mataffären bara en till två gånger per vecka. Då du handlar mera på en gång sparar du tid och pengar.

Handla enligt säsong

I Marthaförbundets säsongsguide kan du se vilka råvaror som lönar sig att köpa under olika årstider. Pumpor och kål är billiga på hösten. På sommaren lönar det sig att köpa tomat och gurka.

Var prismedveten 

Jämför priser i mataffären. Priserna kan variera mellan likadana produkter. Till exempel kan en sorts rågbröd vara mycket dyrare än en annan sorts rågbröd.

Ät mat enligt säsong och spara in pengar!
Se alla artiklar