Potatis och brödbak är specialiteterna för Marthaförbundets nya hushållsrådgivare

Potatis och brödbak är specialiteterna för Marthaförbundets nya hushållsrådgivare

Toni Rautakoski är en snart utexaminerad hushållslärare som tidigare arbetat som bagare. I början av februari kom han till Marthaförbundet som vikarie för hushållsrådgivare Sandra Mellberg.

Berätta om dig själv – vem är du, Toni?

– Jag är 29 år och blir snart färdig med min utbildning till hushållslärare. I min avhandling som är på slutrakan jag har studerat hur unga män anser att klimatdebatten påverkar deras matval. Resultatet jag kommer till är att det inte räcker med fakta, utan det behöver finnas vilja att ändra på matvanorna.

Vad har du tidigare jobbat med? 

– Tidigare har jag jobbat som bagare och bakat bröd på bland annat Fazer. Jag har också hållit kurser på arbis. 

Varför sökte du dig till Marthaförbundet?

– Min fru råkade se det här jobbet och det lät bra som mitt första egentliga jobb som hushållslärare. 

Vad kommer du att jobba med på förbundet?

– Jag kommer att jobba inom projektet Hantera vardagen med öka vardagskompetensen hos sådana grupper som annars riskerar utslagning, såsom arbetslösa, personer med psykiska utmaningar, nyfinländare, personer med funktionsvariation och barnfamiljer. Jag kommer också att hålla kurser och föreläsningar för marthor på fältet och för allmänheten. Dessutom ska jag skriva artiklar för tidskriften Martha och producera videon och material för sajten martha.fi och Marthaförbundets kanaler på sociala medier. 

Finns det någon särskild fråga du brinner extra mycket för?

– Jämlikhet och mångfald ligger mig nära hjärtat, liksom klimatsmarta val.

Vilka klimatsmarta val har du gjort i din egen vardag? 

– Jag äter mest vegetariskt själv och har sänkt inomhustemperaturen till knappa 20 grader. Jag bor i stan och åker kollektivt, och konsumerar återhållsamt och med eftertanke. 

I vilka frågor kan marthorna kontakta dig?

– Om ni har frågor om att baka bröd ska ni ringa mig! Jag kan också ge tips då det gäller att laga mat, särskilt vegetarisk mat. Just nu kan jag tipsa om att frossa i blinier. Potatis är min favoritingrediens, och den bok jag gillar bäst är en kokbok som fokuserar på potatis. Jag försöker använda potatis i alla tänkbara rätter, till mina favoriter hör en sockerkaka med potatismos i.

Vem?

Toni Rautakoski

  • Ålder: Jag fyller 30 i år och firar alltså samma jubileum som den Finlandssvenska matkulturdagen. 
  • Bor: I Alphyddan i Helsingfors.
  • Familj: Fru.
  • Läser just nu: Läser mycket science fiction, gillar särskilt  Philip K. Dick vars böcker ofta baseras på konspirationsteorier.
  • Hemlig svaghet: Choklad (men det är nog ingen hemlighet).

Kontakt:

Se alla artiklar