Medlemsnytt september 2021

Medlemsnytt september 2021

Bästa marthor, vi har en fartfylld höst framför oss! Hösten kommer med efterlängtad 30-årsfest, äventyrlig utedag i skogen, nya poddar och ett splitternytt matkulturmagasin. Här kan du läsa om det senaste nytt från Marthaförbundet.

Från nos till svans

Den finlandssvenska matkulturdagen firar 30 år
- Köttkunskap är årets tema

Matkulturdagen 2021 blir digital direktsänd talkshow lördagen den 9.10 klockan 12.00. Marthaförbundet bjuder upp till en fullspäckad livesändning som gästas av finlandssvenska matkreatörer. Bra matsnack och kunniga experter håller dig sällskap i soffan. Vi bjuder också på splitternytt matkulturmagasin och ett besök på Strömmingsmarknaden där marthorna sprider kunskap! Sändningen går ut på Facebook, men också du som inte är registrerad på Facebook kan se sändningen. Tryck "kommer" i evenemanget redan idag!

Här hittar du Facebook-evenamanget


"Köttkunskap - från nos till svans" - 
Årets matkulturmagasin är här!

Snart landar årets matkulturmagasin i alla marthors postlådor! Om du vill ge ett magasin som present till en vän delar vi ut det på olika evenemang runt omkring i Svenskfinland under året. Bland annat på Helsingfors strömmingsmarknad (läs mer här under!). Inom kort kan du också beställa magasinet i Marthaförbundets webbshop. 

Till Marthashopen

  Kom och träffa oss på Strömmingsmarknaden 8–9.10

  Marthaförbundet och Helsingfors svenska marthaförening är på plats under fredag och lördag 8-9.10 på Helsingfors Strömmingsmarknad. Vi lär ut östersjösmartha tips och årets matkulturmagasin! Marknaden pågår 3–9.10.2021 på Salutorget.

  Helsingfors strömmingsmarknad 


  Marthapodden är tillbaka med specialavsnitt om matkultur

  Marthapodden är här igen! I samband med Matkulturdagen 2021 bjuder vi på en tredelad poddserie tillsammans med matkreatörerna och experterna Yrsa Lindqvist, Elisabeth "Lissu" Eriksson och Karin Lindroos. 

  Lyssna på podden här

  Expedition Martha

  Kom med på "Expedition: Martha 2021"

  I samarbete med Folkhälsan ordnar Marthaförbundet en aktiv och innehållsrik utedag på Solvalla i Esbo lördagen den 30 oktober 2021 mellan klockan 10-14. Anmäl dig själv eller med ett sällskap. Ta gärna med en vän som ännu inte är martha! Välj en lämplig rutt för ditt sällskap och bekanta dig med skojiga martharelaterade aktiviteter under vägen! Vi går ut i naturen, deltar i en lekfull tävling och samlar poäng i grupp.

  Det finns olika banor med varierande svårighet och längd: Äventyret 3,5 km (utmanande rutt), Vardagen 2 km (lättillgänglig) och Boet (då deltar du bara i gemenskapen - ingen rutt. Vi har sammanställt ett gäng roliga uppgifter – testa ditt Marthakunnande och svara på frågorna i vår quiz eller delta i plastsorteringsstafetten! Vi har också en fotovägg där du kan fotografera dig med ditt sällskap. Marthaförbundet bjuder på lunch och kaffe utomhus. Evenemanget är kostnadsfritt. Första 100 som anmäler sig ryms med! 

  Adress: Nouxvägen 82, 02820 Esbo

  Anmäl dig via Lyyti

  Marthaförbundet storsatsar under Hållbarhetsveckan i Österbotten

  Häng med på Marthaförbundets evenemang under hållbarhetsveckan! Vi erbjuder såväl digitala som fysiska tillfällen. Hållbarhetsveckan i Österbotten är en årligen återkommande evenemangsvecka som lyfter goda exempel på hållbarhetsarbete i regionen. I år infaller Hållbarhetsveckan 27.9-3.10.

  Spana in vårt program!

  #SparSeptember är i full gång! 

  Under september månad pågår Marthaförbundets utmaning #SparSeptember. Vi vill utmana dig att försöka hitta ett nytt eller återuppliva ett gammalt sätt att spara pengar i din vardag! Att spara pengar är inte detsamma som att vara snål, det är att prioritera och satsa pengar på sådant som är viktigt för dig i dag och i framtiden.

  Tips på att komma igång med sparandet

  UngMartha utlyser en recepttävling
  - pågår 15.9-15.12.2021

  UngMarthas recepttävling har öppnat! Ni har alla unga marthor möjlighet att utveckla ett smarrigt recept som följer Marthas matvision: stor andel vegetabilier, färre tomma kalorier, gärna ekologiskt, transportsnålt, närodlat, riktigt gott och hemlagat. Också grupper kan delta i tävlingen (max fem personer varav majoriteten bör vara under 18 år). Vinnaren får en fin restaurangmiddag tillsammans vid valfri tidpunkt samt andra vinster så som böcker och köksredskap. Delta genom att skicka in recept med bild och beskrivning senast den 15.12.2021 till ung@martha.fi. 


  Save the dates

  • Matkulturdagen 9.10
  • Hållbarhetsveckan i Österbotten 27.9-3.10
  • Expedition: Martha 30.10
  • Köpfri november 1.11
  • Nationella klädbytardagen 13.11
  • Köp inget-dagen 26.11   Visst följer du oss redan på sociala medier? På Facebook hittar du också marthornas gemensamma grupp "Marthamöte online". Den kan du ansluta till om du är registrerad på Facebook! Klicka bara på knappen "Gå med i grupp".


   Instagram Facebook Marthamöte online
  Se alla artiklar