Enkla metoder för att komma igång med sparandet

Enkla metoder för att komma igång med sparandet

Att spara pengar är inte nödvändigtvis möjligt i alla livsskeden, men det är viktigt att vi sparar då det är möjligt. Pengarna fungerar som en trygghet om vi blir sjuka, arbetslösa eller drabbas av oväntade utgifter.

Målet med sparande är att inte behöva betala utgifter med dyra konsumtionslån, avbetalningsmetoder eller kreditkort. Att ha pengar sparade ger dig i bästa fall en trygghetskänsla.

Spara i början av månaden

Ett vanligt misstag är att vi sparar först i slutet av månaden, om det blir pengar över. Då är det lätt att misslyckas. Ett bättre sätt är att spara genast när det kommer in pengar på kontot och sedan anpassa sina utgifter efter det som blir kvar.

Mikrosparande

Ett annat sätt att spara är att aktivera ett mikrosparande via din bank. Mikrosparande innebär att det vid varje kortbetalning överförs en summa till ditt sparkonto. Du kan välja att summan avrundas uppåt (3,80 euros köp innebär att kortet drar av 4 euro, varav 0,20 euro överförs till sparkontot) eller att en viss procent av köpesumman förs över till ditt sparkonto. Varje gång du konsumerar överförs alltså en summa till ditt sparkonto. Ta reda på vilka alternativ din bank erbjuder för att mikrospara.

Spara som belöning

Ett bra sätt att spara kan vara att föra över en summa till sparkontot varje gång du avstår från någonting. Du kanske var väldigt nära att köpa en tröja, men ändrade dig i sista sekunden? Då kan du föra över pengarna som du tänkt spendera på tröjan till ditt sparkonto. Fick du ner priset på ditt mobilabonnemang med fem euro? Då kan du kanske öka summan du sparar med fem euro i månaden?

Spara till en säkerhetsbuffert

En säkerhetsbuffert är ett annat ord för sparade pengar avsedda för oförutsedda utgifter, såsom ett akut tandläkarbesök eller en bilreparation. Storleken på en lämplig buffert är individuell och anpassas enligt hur säkra intäkter man har och hurudana utgifter och ansvarsåtaganden man har. 

Ta dig en stund att fundera igenom vad som kan gå snett, vilka utgifter som kan dyka upp och räkna ut en för dig lämplig summa. Sedan är det bara att sätta igång och spara. Ha tålamod, det tar tid att spara till en säkerhetsbuffert. Det hör också livet till att man ibland blir tvungen att använda pengar från bufferten, då får man börja spara igen. En säkerhetsbuffert gör livet lite tryggare – du behöver inte oroa dig för oväntade utgifter.

Spartips!

  • För över pengarna till ett konto som du inte har bankkort till. Utmana dig själv att inte nalla av sparkontot utan vägande skäl.
  • Slå fast hur många procent av dina intäkter du vill spara. Att spara i relation till sina intäkter är ofta mera realistiskt än att bestämma en fast summa för varje månad.
  • Tänk på att en säkerhetsbufferts uppgift inte är att ge avkastning, utan att ge trygghet. När du har en säkerhetsbuffert kan du börja placera för att få avkastning.

För att spara ihop 365 euro på ett år ska du lägga undan:

1 euro

om dagen

7 euro

i veckan

30 euro

i månaden

För att spara ihop 1 000 euro på ett år ska du lägga undan: 

2,73 euro

om dagen

19,23 euro

i veckan

83,33 euro

i månaden

Texten är ett utdrag ur boken En euro i taget

Se alla artiklar