Marthapodden: Bostadsspara, del 1

Marthapodden: Bostadsspara, del 1

Finländare älskar att bostadsspara – nästan en femtedel av oss gör det! Men var ska man börja om man vet att man vill köpa en bostad en vacker dag? Och är bostäder faktiskt en så lönsam investering?

Marthaförbundets ekonomirådgivare Marina Nygård har skrivit boken En euro i taget och ägnar ett helt kapitel åt att diskutera bostadssparande. 
- När det gäller ekonomi regleras mycket av lagstiftning, och därför är det viktigt att det finns material på svenska om just finländska förhållanden. Det som står i svenska böcker gäller inte för Finland, och just bostadslån är helt annorlunda länderna emellan, säger hon. 

En euro i taget riktar sig till elever i andra stadiet och delas gratis ut i skolorna under 2020. I boken finns mycket matnyttig information också för lite äldre som är intresserade av att ta tag i sin ekonomi. För den som inte får boken via skolan presenteras materialet i form av artiklar på martha.fi och som poddavsnitt under hela året. I det här första poddavsnittet fokuserar vi på bostadssparande och BSP-konton, och i Del 2 går vi närmare in på marginalränta, amorteringar, bolagsvederlag, skuldfritt pris och andra centrala begrepp. Vi behandlar också hur man ska tolka bostadsannonser och lånebud.

Även om man inte alls är intresserad av att spara till en bostad är det viktigt att börja tänka på sin ekonomi så tidigt som möjligt. Man kan börja smått, tipsar Marina Nygård. 

- En bostad är en stor investering och ett ännu större ansvar, och det kanske inte alls är något man vill börja tänka på som elev i yrkesskola eller gymnasium. Man kanske rent av vet att en hyreslösning passar ens livsstil mycket bättre. Men det skadar aldrig att öppna ett BSP-konto. Då gör man sparandet till en vana, och kan självklart bestämma sig för att använda pengarna till något helt annat i stället! 

Genom hela boken vill hon uppmana läsaren att fokusera på de små, vardagliga insatserna. 

- Det viktigaste är att man gör sparandet till en vana. På det sättet förbättrar man sin ekonomi på lång sikt - en euro i taget. 

I podden medverkar också kommunikatör Maja-Stina Andersson.

Har du frågor om bostadssparande eller andra bankärenden? Kom ihåg att du alltid kan vända dig direkt till Marthaförbundets ekonomirådgivare. Du kan ringa eller mejla oss på ekonomi@martha.fi 

Se alla artiklar