Svenskfinland får egen måltidsakademi - "Finländarna har en större vördnad för maten än svenskarna"

Svenskfinland får egen måltidsakademi - "Finländarna har en större vördnad för maten än svenskarna"

Den svenska måltidsforskaren Richard Tellström har med tiden blivit lite extra förtjust i en matkultur: den finländska. ”Finland har ett mer levande matkulturarv än Sverige”, säger han. Nu är han med och startar Finlands Svenska Måltidsakademi tillsammans med Marthaförbundet och flera andra aktörer.

Enkelhet och tillvaratagande – det karakteriserar den finländska matkulturen enligt Richard Tellström, etnolog, måltidsforskare och docent i måltidsvetenskap. För tv-publiken är han mest känd för sin medverkan i det populära programmet Historieätarna, där han guidar programledarna Lotta Lundgren och Erik Haag på deras upptäcktsfärd genom den svenska – och därmed även delar av den finländska – mathistorien.

– Den finländska matkulturen bygger inte så mycket på smaktillsatser utan smakerna ligger mycket närmare de ursprungliga än i Sverige. Finland har också ett mer levande matkulturarv, de enda gångerna vi har ett levande matkulturarv i Sverige är i samband med årshögtiderna såsom jul och midsommar, säger han.

Finländare är uppfostrade till eget ansvar för sitt liv och välbefinnande, medan man i Sverige överlät det åt staten i samband med folkhemsbygget.

En annan skillnad mellan länderna är att man i Finland äter många rätter gjorda på insjöfisk medan man i Sverige nästan enbart ägnar sig åt vit havsfisk eller norsk lax, säger han. Och att finländare älskar råg.

– Jag uppfattar också att finländarna har en större vördnad för maten, för att äta upp och inte kasta mat. Det kommer kanske från krigstiden, men också från att finländare är uppfostrade till eget ansvar för sitt liv och välbefinnande, medan man i Sverige överlät det åt staten i samband med folkhemsbygget.

Måltidsakademi ska lyfta vårt arv

Den 28 mars är det kickoff för Finlands Svenska Måltidsakademi, som grundats för att bättre tillvarata det här matkulturarvet. Måltidsakademin ska främja den finlandssvenska matkulturens ideal och värderingar, historiska traditioner och samtida tillämpningar. Tellström hör till den kärngrupp som kom upp med idén och han sitter också med i akademins tillfälliga styrelse. I gruppen ingår även Marthaförbundet och hushållsrådgivare Elisabeth Eriksson. 

Tellström blev bekant med Svenskfinland redan under studietiden, då han var aktiv i studentorkestern vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm. Orkestern gjorde ofta resor till Åbo och Helsingfors, och intresset – som började via öl, musik och studentfester – utvecklades senare till ett djupare etnologiskt intresse.

– Jag har ett varmt hjärta för vår gemensamma historia och gemensamma framtid.

Hans egen framtid kunde ha sett helt annorlunda ut. Trots att han redan som femåring var intresserad av mat, kokade gröt och stekte ägg till familjen om morgnarna, förblev mat bara ett intresse ända tills han var dryga fyrtio. Fram tills dess jobbade han som politisk analytiker för olika konsultföretag i Stockholm.

Sedan kom helomvändningen. Han sålde sin andel i det konsultföretag han jobbade för och tackade ja till en doktorandplats för att börja forska om mat.

– Jag ville inte pensionera mig som politisk analytiker, jag kunde inte acceptera att det enda jag åstadkommit under mitt yrkesliv var en massa dagliga politiska analyser som inte lämnar efter sig någonting. Då kände jag att jag måste göra något av mitt intresse för mat.

Bland de finländska rätterna har han en absolut favorit: kålrotslådan.

– Det är en fantastisk maträtt och vi har inget liknande i Sverige. Kålrotslådan representerar den finländska enkelheten: den består av få ingredienser, som kommer ur jorden. Det är inte så mycket rysch och pysch. Det finns en tacksägelse i enkelheten.

  •  Finlands Svenska Matakademi invigs med en kick off och lunch på Hanaholmen i Esbo den 28 mars. Tillfället är öppet för alla. Anmäl dig här. OBS! Evenemanget inhiberas och skjuts fram pga situationen med covid-19. Hanaholmen sköter återbetalningen till de redan anmälda under vecka 12. Måltidsakademins konstituerande mötet hålls dock enligt tidtabellen den 28.3 klockan 9 via digitala kanaler. Här kan du läsa senaste nytt om Marthaförbundets riktlinjer kring coronaviruset.

    (Du är varmt välkommen att njuta av lunch kl. 12.30 före seminarieprogrammet börjar kl. 13.30. Trerätters lunchen innehåller: Citrongravad strömming, halstrad strömming, rökt ål tartar och kokt potatis - Bräserad nacke av lamm, pumpapuré och Du Puy-linser - Gräddfilsmousse, marinerade havtornsbär och havtornssorbet. Pris: 40 €/person. Lunchen betalas i samband med denna anmälan (via en säker anslutning). Läs mer påFacebook eller martha.fi/evenemang.)

Richard Tellströms matvanor

Bäst på att tillreda: Fläsk med löksås

  • Hittar inspiration till matlagningen i: Böcker och resereportage
  • Äter helst på restaurang: Rätter som kräver större skicklighet att tillaga än vad jag själv har, jag vill inte känna mig som hemma
  • Äter till frukost: En kavringssmörgås och te, jag har ätit samma frukost de senaste 55 åren
  • Favoritkök (land): Det franska köket
  • Bäst på grillen: Grishals

Artikeln är uppdaterad 13.3 2020 kl 16.16: Kickoffen på Hanaholmen ställs in på grund av situationen med coronaviruset. 

Se alla artiklar