Känner du till varningssystemet Rapex med info om skadliga ämnen i dagliga varor?

Känner du till varningssystemet Rapex med info om skadliga ämnen i dagliga varor?

Alla varor som säljs i butiken är inte testade och säkra för konsumenten. När man misstänker att en produkt eller produktgrupp inte uppfyller kraven för säkerhet undersöker man varorna genom stickprov. I Finland är det tullen samt säkerhets- och kemikalieverket Tukes som utför stickprov på varor.

Det europeiska Rapex-systemet listar varje vecka nya varor som inte uppfyller konsumentsäkerheten. Rapex står för rapid alert system for dangerous non-food products, översatt till svenska blir det ungefär det ’snabba varningssystemet för farliga icke-ätbara produkter’.  Varorna är allt från leksaker, kläder och kosmetik till diverse elektriska prylar. Dessa varor har i stickprov visat sig vara bristfälliga, de kan exempelvis innehålla skadliga ämnen (kemisk risk) eller varan kan orsaka kvävningsrisk, elektrisk stöt, inre kroppsliga skador eller brandfara.

För barn är det ofta mjuka plastleksaker som innehåller för höga halter av plastmjukgörare, ftalater, med hormonstörande effekt, som fastnar i kontrollen. 

Här finns information om de varor som listades som farliga vecka 48 2020. 

Vill man hålla sig uppdaterad om vilka varor som tagits bort från försäljning kan man kan välja att gratis prenumerera på ett e-postmeddelande. Meddelandet skickas veckovis, och du kan själv välja vilka produktgrupp (till exempel leksaker) som du vill att listas i meddelandet för dig. 

Registrera dig till Rapex e-postlista med denna länk.

Mer information om RAPEX och EU Safety Gate hittas här. 

Se alla artiklar