Frosta av frysen - steg för steg

Frosta av frysen - steg för steg

Avfrosta, rengöra och organisera. Ägna dina frysvanor en extra tanke för att vinna tid och undvika frustration.

Ju isigare en frys är desto sämre kyler den och strömförbrukningen ökar. Vintern är en bra tid att frosta av frysen och samtidigt både gå igenom samt använda upp innehållet. Frysvarorna kan hållas utomhus i minusgrader så länge avfrostningen pågår eller invirade i tidningspapper packade tätt tillsammans.

Då frysen tömts, stängts av och eluttaget dragits ur kan du placera en bunke med hett vatten i frysen för att påskynda smältningen. Hur länge det tar beror på frysens storlek och hur isig den är. Använd aldrig verktyg för att försöka hacka loss isen, det skadar lätt både galler och plastdelar. Då all is smält kan frysen torkas av med en mjuk trasa och matvarorna sorteras in igen. Använd inte starka rengöringsmedel i frysen. Också de frysar som är självavfrostande behöver rengöras regelbundet och innehållet gås igenom.

Fundera på hur du använder din frys, behöver det kanske finnas en skild hylla för sådant som används ofta och behöver vara lättillgängligt? Hittar du ispåsen och kylklamparna då de behövs? Hur får du en bra rotation så att inte det äldsta alltid finns längst bak? Finns det tunga saker som kunde vara bra att förvara lägre ner? Använder sig barn eller äldre av frysen kan det vara bra att tänka på att de tryggt når de varor de ska använda.

Några enkla frystips

  • Placera det färskaste längst bak då du placerar tillbaka frysvarorna efter avfrostning och rengöring
  • Märk ut hyllor och lådor med vad de innehåller (för en liten frys kan det räcka med en förteckning över innehållet på frysdörren)
  • Är du riktigt nitisk kan du göra en detaljförteckning över frysinnehållet, antingen till pappers eller digitalt så att till exempel hela familjen fyller i då något läggs till eller tas ur frysen
  • Det som har störst omsättning i din frys behöver finnas lättast tillgängligt
  • Använd förpackningar som är avsedda för frysning
  • Ta hjälp av fryskorgar och lådor för att lättare komma åt saker längre ner i en stor frys
  • Sortera enligt kategorier; bär, vardagsmat, grönsaker, bröd, glass, vilt, barnens hylla, snabbtinat
  • Märk alltid ut innehållet på förpackningen vid infrysning

Efter rekommenderad förvaringstid blir kvaliteten på matvarorna sämre och näringsämnena minskar. Det bildas inga hälsovådliga ämnen i maten men den behöver användas direkt från frysen. En del mat härsknar eller torkar med tiden medan annat får förändrad smak eller konsistens.

Med hjälp av vår lista får du lätt koll på vilka livsmedel det är skäl att använda först och vilka matvaror som står sig längre i frysen.

BÄR OCH GRÖNSAKER

  • Bär: cirka 12 månader, men de kan användas även efter det.
  • Fruktmos: cirka 12 månader.
  • Grönsaker : cirka 12 månader.
  • Svamp: cirka 12 månader.

KÖTT OCH FISK

  • Fet fisk: 2 månader.
  • Mager fisk 6 månader.
  • Griskött: 3–6 månader.
  • Nötkött: 8–12 månader.
  • Lammkött: 6–12 månader.
  • Hjortdjur: cirka 2–2,5 år.
  • Lever och inälvsmat: 3 månader.
  • Charkuterivaror: 1–2 månader (den relativt korta tiden beror på att rimmade och rökta varor har kortare hållbarhet än obehandlade).

MAT OCH BAKVERK

  • Tillagade maträtter: cirka 3 månader.
  • Matbröd: cirka 12 månader.
  • Feta bakverk: cirka 3 månader
Se alla artiklar