11.10.2011

Energispartips för köket

  • Använd tjockbottnade kokkärl.
  • Använd kokkärl med samma diameter som kokplattan.
  • Använd lock då du kokar och baddar mat.
  • Koka upp bara den mängd vatten som behövs. Grönsaker blir bäst då de kokas i lågt spad.
  • Håll spisplattor och kokkärl rena.
  • Utnyttja förvärme och eftervärme. Lådrätter lönar det sig att sätta i kall ugn och gröt lönar sig att koka upp en stund och sedan låta badda på eftervärme.
  • Då du använder ugn ska den utnyttjas maximalt. Att tillreda middagen i ugn samtidigt som du bakar är ett förnuftigt val.
  • I små hushåll, 1–2 personer, är mikrovågsugnen ett snabbt och energiekonomiskt alternativ. Det gäller i synnerhet då man värmer upp mat. Tina mat i kylskåp.
  • Håll ordning i kyl och frys. Det lönar sig att inventera sina förråd regelbundet. Har du ordning i skåpen behöver inte dörren stå öppen så länge. Håll livsmedlen vältäckta. Frosta av frysen minst 1 gång / år.
  • Kyl ner eventuella matrester väl innan de sätts i kylskåpet.
  • Om du har diskmaskin lönar det sig att skrapa bort matresterna från tallrikar innan de sätts i diskmaskinen. Kör bara fulla maskiner. Håll maskinen ren, rengör bottensilen regelbundet.
Se alla artiklar