Vi använder cookies på vår webbsida för att analysera vår traffik. Du kan läsa mer om vår cookie policy här

Nödvändiga (Nödvändig)

Cookies som krävs för att webbplatsen skall fungera normalt. Detta innehåller cookies som används för inloggning samt för CSRF säkerhet. Vänligen notera att systemets bas cookies inte samlar personlig eller känslig information. IP adresser samlas inte. Information som sparas skickas inte ut till Landsbygdspolitik eller tredje parter.
Namn: CraftSessionId
Beskrivning: Webbplatsen använder PHP sessioner för att upprätthålla sessioner. Systemet nämner cookien i fråga “CraftSessionId”. Denna cookie upphör så fort sessionen avslutas.
Leverantör: denna sida
Upphörande: Session
Namn: *_identity
Beskrivning: Då du loggar in i kontrollpanelen sätts en cookie som kontrollerar ditt inloggnings status. Namnet av cookien börjar med en lång slumpmässig text som följs av _identity. Cookien sparar endast nödvändig information för att upprätthålla en säker session, och hålls aktiv endast så länge som användaren är inloggad i systemet.
Leverantör: denna sida
Upphörande: Beständig
Namn: *_username
Beskrivning: Om du kryssar i "Håll mig inloggad" (Keep me logged in) under inloggnings processen, används denna cookie för att komma ihåg ditt användarnamn inför följande gång.
Leverantör: denna sida
Upphörande: Beständig
Namn: CRAFT_CSRF_TOKEN
Beskrivning: Skyddar oss och dig som en användare för CSRF attacker.
Leverantör: denna sida
Upphörande: Session

Statistik

Cookies som används för statistik hjälper oss förstå hur användarna använder och navigerar webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.
Namn: _ga
Beskrivning: Google Analytics
Leverantör: Google
Upphörande: Beständig
Namn: _gid
Beskrivning: Google Analytics
Leverantör: Google
Upphörande: Beständig

Marknadsföring

Marknadsförings cookies används för att spåra användarna genom webbplatsen. Meningen med dessa cookies är att kunna erbjuda användaren med mer relevant och personligt innehåll.
Detaljer Göm detaljer
  • Kontakt
  • Om oss
  • Föreningsadministration
  • UngMartha
  • Recept
  • Vardagskunskap
  • Projekt & kampanjer
    Giftfritt dagis
    Läs mer
    Östersjön 2.0
    Läs mer
    En euro i taget
    Läs mer
    Andra projekt Hantera vardagen Den finlandssvenska matkulturdagen Den nationella klädbytardagen Köpfri november Tidigare projekt
  • Evenemang
  • Marthashop
Mera
Stäng

BLI
MEDLEM!

  • <% item.title %>
  • Visa mera
  • Inga resultat hittades
  • Recept
    • Vår
    • Sommar
    • Lunch
    • Middag
    • Sallad
    • Visa alla
  • Vardagskunskap
    • Hållbar vardag
    • Matsvinn
    • Matkultur
    • Barn & Mat
    • Klimatsmart vardag
    • Visa alla
  • Projekt & kampanjer
    • En euro i taget
    • Ungas välmående
    • Östersjön 2.0
    • Hantera vardagen
    • Den finlandssvenska matkulturdagen
    • Visa alla
  • Evenemang
    • Nyland
    • Åboland
    • Österbotten
    • Åland
    • Helsingfors
    • Visa alla
  • BLI MEDLEM!

  • Marthashop
    • Hem & kök
    • Textilier
    • Böcker & pappersprodukter
    • Smycken
    • Broschyrer & magasin
  • Om oss
    • Rådgivning
    • Tidskriften Martha
    • UngMartha
    • Bli medlem
    • Medlem
    • Visa alla
  • Smartha tips
    • Städning
    • Textilvård
    • Konsumtion
    • Matlagning
  • Kontakt
    • Pressmaterial
  • Följ Martha
    • Instagram
    • Twitter
    • Facebook
    • Pinterest
    • Youtube
    • Soundcloud

Surdegsstollen

Surdegsstollen

Ingredienser


2 bröd


Dag 1

250 g
vetemjöl
10 g
socker
250 g
surdeg
120 g
mjölk
100 g
russin
100 g
torkade aprikoser
100 g
torkade tranbär
100 g
mörk rom eller vatten

Dag 2

40 g
socker
10 g
salt
250 g
vetemjöl
50 g
mjölk
150 g
smör
40 g
mandlar
250 g
mandelmassa
50 g
smör
50 g
florsocker
skalet av 2 citroner
skalet av 2 apelsiner

Dag 1:


  1. Blanda vetemjöl, socker, surdeg och mjölk. Rör ihop till en jämn deg. Täck med en bakduk och låt jäsa i rumstemperatur över natten.
  2. Finhacka torkade aprikoser. Lägg torkade frukter med rom eller vatten i en skål och låt dra över natten.

Dag 2:


  1. Tillsätt socker, salt, vetemjöl, mjölk och mjukt smör i degen från dagen innan. Knåda ihop degen tills alla ingredienser har blandats till en jämn deg. Täck degen med en bakduk och låt jäsa i 1–2 timmar. Vik degen två gånger under jäsningen: lyft upp en sida av degen och sträck ut den samt vik den över resten av degen. Vik över degen på alla sidor, lägg sedan degen tillbaka och låt jäsa.
  2. Sila de torkade frukterna, hacka mandlarna grovt och riv skalet av citronerna och apelsinerna.
  3. Platta ut degen till en rektangel. Tillsätt omkring en tredjedel av de torkade frukterna, mandlarna och citrusskalen och knåda in dem i degen. Gör på samma sätt med resten av ingredienserna.
  4. Täck degen ordentligt med en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, cirka 6–8 timmar.
  5. Dela degen i två lika stora delar och platta ut till en rektangel, cirka 20 x 35 centimeter. Rulla mandelmassan till två 30 centimeter långa stänger och lägg tvärs över degplattorna.
  6. Vik ihop degen över mandelmassan. Kläm ihop sömmen ordentligt med handflatan och lägg bakverken på en bakplåt. Låt sedan degen jäsa en sista gång under duk, cirka 1–2 timmar på en varm plats.
  7. Grädda cirka 45 minuter i 175 graders värme. Täck med folie ifall ytan tar för mycket färg.
  8. Smält 50 gram smör ungefär 5 minuter innan stollen är färdig. Pensla bröden med smält smör så fort de kommit ur ugnen. Låt bröden svalna 5 minuter och rulla dem sedan i ett rikligt lager med florsocker.

Kategorier

  • Recept
  • Söta bakverk
  • Jul
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Surdegsstollen

Detta kan intressera dig

Asiatiska strömmingsbullar

Asiatiska strömmingsbullar

Recept
Varm havtornssoppa med glass och kakkrutonger

Varm havtornssoppa med glass och kakkrutonger

Recept
Stekt abborre med citronsås, stekt rödbeta, kokt potatis och picklad gurka

Stekt abborre med citronsås, stekt rödbeta, kokt potatis och picklad gurka

Recept
Friterade skal med dipp

Friterade skal med dipp

Hushåll | Recept

Prenumenera på
Marthas nyhetsbrev

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Martha 120
  • Tidskriften Martha
  • Distrikt, föreningar, kretsar
  • Styrelsen 2023
  • Marthaköket
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Vardagskunskap
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • Föreningsadministration
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Marthaköket
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Giftfritt dagis
  • Havets smaker - Östersjödieten
  • Hantera vardagen
  • Små fiskar övertar storkök
  • En euro i taget
  • Östersjön 2.0
  • Integritetspolicy
© 2023 Marthaförbundet