• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Rödbetstartar med pepparrotsmajonnäs, picklade senapsfrön och chips

Rödbetstartar med pepparrotsmajonnäs, picklade senapsfrön och chips
Över 60 min

Ingredienser


4 portioner


Rödbetstartar:

4
rödbetor (cirka 500 g)
2
små burkar kapris (à 35 g)
2
medelstora schalottenlökar
1/2
kruka bladpersilja
1 tsk
stark senap
1/2 dl
sojasås
1/2 dl
rapsolja
1/2 dl
camelinaolja eller sesamolja (eller annan nötig olja)
1/2 tsk
svartpeppar
salt efter smak

Picklade senapsfrön (1-2-3-lag):

1 dl
ättika (12%)
2 dl
socker
3 dl
vatten
2 msk
senapsfrön

Pepparrotsmajonnäs:

1
ägg
1 tsk
vinäger
1 tsk
senap
1/2 tsk
salt
2 1/2 dl
rybsolja
färsk pepparrot eller pepparotspasta
1/2 tsk
vitpeppar
salt

Till servering:

saltade chips (lätt krossade)
groddar eller mikroblad

Rödbetstartar - så gör du:


  1. Tillaga rödbetorna: Sätt ugnen på 180 °C varmluft (eller 200 °C över-/undervärme). Lägg rödbetorna i en ugnsform och stick några hål i dem med en gaffel. Baka i ugnen i cirka 1 timme, tills de är mjuka.
  2. Förbered övriga ingredienser: Finhacka kapris, schalottenlök och bladpersilja. Blanda i en skål med senap, soja, rapsolja, nötig olja och svartpeppar.
  3. Tärna rödbetorna: Låt rödbetorna svalna något. Skala dem och skär i små tärningar (cirka 1–2 centimeter).
  4. Blanda tartaren: Vänd ner rödbetorna i dressingen. Tillsätt eventuellt lite extra olja – tartaren ska vara saftig men inte rinnig. Smaka av med salt eller soja.

Picklade senapsfrön (1-2-3-lag) - så gör du:


  1. Koka upp vatten och socker i en kastrull. När sockret har löst sig, ta kastrullen från värmen och rör ner ättikan.
  2. Mät upp senapsfröna i en liten skål och häll på av den varma lagen så att fröna täcks. Låt stå i minst 1 timme, gärna över natten.

Pepparrotsmajonnäs - så gör du:


  1. Knäck ägget i en mixerskål med höga kanter. Tillsätt vinäger, senap, salt och rybsolja.
  2. Ta en stavmixer och håll den mot botten av skålen. Mixa medan du långsamt drar upp staven tills du fått en krämig majonnäs.
  3. Mät upp ca 1 dl majonnäs. Riv ner 2 msk färsk pepparrot eller tillsätt 1-2 tsk pepparrotspasta. Smaksätt med lite vitpeppar och en nypa salt. Rör ihop och smaka av, tillsätt mer pepparrot om du vill ha mera sting.
  4. Pepparrotssmaken utvecklas efter en stund, så låt gärna majonnäsen stå kallt en liten stund innan servering.

Servera tartaren på en liten assiett och toppa med tillbehören.

MARTHA
TIPSAR

Tillagningstiden kan variera beroende på rödbetornas storlek. Rödbetorna kan bakas några dagar i förväg och förvaras i kyl tills du ska göra tartaren. Majonnäsen som blir över håller sig ett par dagar i kylskåp och passar utmärkt till t.ex. fisk, till en dressing eller till rostade rotfrukter.

Kategorier

  • Recept
  • Maträtt
  • Förrätter
  • Huvudråvara
  • Rotsaker
  • Mattraditioner
  • Jul
  • Specialkost
  • Vegetariskt
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Rödbetstartar med pepparrotsmajonnäs, picklade senapsfrön och chips

Detta kan intressera dig

Apelsinris eller ris à la malta ur Marthas kokbok

Recept

Tavastländsk potatislåda

Recept

Glutenfri bulladeg med saffransfyllning

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsstöd
  • Föreningsteknik
  • Karta över marthaföreningar
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Frågor & Svar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet