Rödbetstartar med pepparrotsmajonnäs, picklade senapsfrön och chips
Över 60 min
Ingredienser
4 portioner
Rödbetstartar:
4
rödbetor (cirka 500 g)
2
små burkar kapris (à 35 g)
2
medelstora schalottenlökar
1/2
kruka bladpersilja
1 tsk
stark senap
1/2 dl
sojasås
1/2 dl
rapsolja
1/2 dl
camelinaolja eller sesamolja (eller annan nötig olja)
1/2 tsk
svartpeppar
salt efter smak
Picklade senapsfrön (1-2-3-lag):
1 dl
ättika (12%)
2 dl
socker
3 dl
vatten
2 msk
senapsfrön
Pepparrotsmajonnäs:
1
ägg
1 tsk
vinäger
1 tsk
senap
1/2 tsk
salt
2 1/2 dl
rybsolja
färsk pepparrot eller pepparotspasta
1/2 tsk
vitpeppar
salt
Till servering:
saltade chips (lätt krossade)
groddar eller mikroblad
Rödbetstartar - så gör du:
- Tillaga rödbetorna: Sätt ugnen på 180 °C varmluft (eller 200 °C över-/undervärme). Lägg rödbetorna i en ugnsform och stick några hål i dem med en gaffel. Baka i ugnen i cirka 1 timme, tills de är mjuka.
- Förbered övriga ingredienser: Finhacka kapris, schalottenlök och bladpersilja. Blanda i en skål med senap, soja, rapsolja, nötig olja och svartpeppar.
- Tärna rödbetorna: Låt rödbetorna svalna något. Skala dem och skär i små tärningar (cirka 1–2 centimeter).
- Blanda tartaren: Vänd ner rödbetorna i dressingen. Tillsätt eventuellt lite extra olja – tartaren ska vara saftig men inte rinnig. Smaka av med salt eller soja.
Picklade senapsfrön (1-2-3-lag) - så gör du:
- Koka upp vatten och socker i en kastrull. När sockret har löst sig, ta kastrullen från värmen och rör ner ättikan.
- Mät upp senapsfröna i en liten skål och häll på av den varma lagen så att fröna täcks. Låt stå i minst 1 timme, gärna över natten.
Pepparrotsmajonnäs - så gör du:
- Knäck ägget i en mixerskål med höga kanter. Tillsätt vinäger, senap, salt och rybsolja.
- Ta en stavmixer och håll den mot botten av skålen. Mixa medan du långsamt drar upp staven tills du fått en krämig majonnäs.
- Mät upp ca 1 dl majonnäs. Riv ner 2 msk färsk pepparrot eller tillsätt 1-2 tsk pepparrotspasta. Smaksätt med lite vitpeppar och en nypa salt. Rör ihop och smaka av, tillsätt mer pepparrot om du vill ha mera sting.
- Pepparrotssmaken utvecklas efter en stund, så låt gärna majonnäsen stå kallt en liten stund innan servering.
Servera tartaren på en liten assiett och toppa med tillbehören.