Tomatconfit med labnehbollar
Över 60 min
Ingredienser
4 portioner
Labnehbollar med örter (förbered dagen innan servering)
800 g
tjock grekisk eller turkisk yoghurt
1 tsk
salt
1 kruka
bladpersilja
1 kruka
mynta
1/2 kruka
timjan
Tomatconfit
600 g
körsbärstomater
5
vitlöksklyftor
1
chili, medelstark
Några kvistar färsk timjan
2 dl
rybs- eller rapsolja
Salt och svartpeppar
Labnehbollar
- Rör ihop yoghurt och salt väl.
- Lägg en silduk i en sil och placera silen över en skål.
- Häll yoghurten i silduken och vrid eller vik ihop så att yoghurten täcks.
- Ställ skålen i kylskåp. Låt yoghurten rinna av i 12–24 timmar eller mer, beroende på tjockleken på yoghurten och hur fasta du vill att labnehbollarna ska vara. Ju längre yoghurten rinner av desto fastare blir de.
- Rulla den avrunna yoghurten till labnehbollar. Rulla försiktigt och tryck inte. Bollarna blir lättare att hantera då de rullas i örter.
- Finhacka örterna och rulla bollarna i örterna.
Tomatconfit
- Värm ugnen till 125 grader och placera tomaterna i en ugnsfast form.
- Skala vitlöksklyftorna och lägg dem i formen. Tillsätt chili, timjan och häll över oljan. Salta lätt.
- Lägg formen i ugnen i 2–3 timmar.
Servering
- Placera ut 2–3 labnehbollar per tallrik och skeda tomatconfit runtom.
- Smaka av med flingsalt och svartpeppar, och servera med färskt bröd.
