• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Tomatconfit med labnehbollar

Tomatconfit med labnehbollar
Över 60 min

Ingredienser


4 portioner


Labnehbollar med örter (förbered dagen innan servering)

800 g
tjock grekisk eller turkisk yoghurt
1 tsk
salt
1 kruka
bladpersilja
1 kruka
mynta
1/2 kruka
timjan

Tomatconfit

600 g
körsbärstomater
5
vitlöksklyftor
1
chili, medelstark
Några kvistar färsk timjan
2 dl
rybs- eller rapsolja
Salt och svartpeppar

Labnehbollar


  1. Rör ihop yoghurt och salt väl.
  2. Lägg en silduk i en sil och placera silen över en skål.
  3. Häll yoghurten i silduken och vrid eller vik ihop så att yoghurten täcks.
  4. Ställ skålen i kylskåp. Låt yoghurten rinna av i 12–24 timmar eller mer, beroende på tjockleken på yoghurten och hur fasta du vill att labnehbollarna ska vara. Ju längre yoghurten rinner av desto fastare blir de.
  5. Rulla den avrunna yoghurten till labnehbollar. Rulla försiktigt och tryck inte. Bollarna blir lättare att hantera då de rullas i örter.
  6. Finhacka örterna och rulla bollarna i örterna.

Tomatconfit


  1. Värm ugnen till 125 grader och placera tomaterna i en ugnsfast form.
  2. Skala vitlöksklyftorna och lägg dem i formen. Tillsätt chili, timjan och häll över oljan. Salta lätt.
  3. Lägg formen i ugnen i 2–3 timmar.

Servering


  1. Placera ut 2–3 labnehbollar per tallrik och skeda tomatconfit runtom.
  2. Smaka av med flingsalt och svartpeppar, och servera med färskt bröd.

MARTHA
TIPSAR

Labneh, som har sitt ursprung i Mellanöstern, är en färskost gjord på avrunnen yoghurt. Den här rätten kan serveras som en elegant förrätt eller på ett stort fat som en sidorätt. Använd oljan som blir över från från tomaterna till dressing eller annan matlagning.

Kategorier

  • Recept
  • Maträtt
  • Förrätter
  • Sidorätter
  • Huvudråvara
  • Mjölkprodukter
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Tomatconfit med labnehbollar

Detta kan intressera dig

Glutenfri bulladeg med saffransfyllning

Recept

Årets marthaglögg 2024

Recept

Glutenfri jullimpa

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet