Tekakor
Max 45 min
Ingredienser
Cirka 20 st
1 dl
speltgryn
5 dl
vatten
50 g
smör
1/2 dl
honung
2 tsk
salt
1 ps
torrjäst (12 g)
9–10 dl
speltmjöl
Så gör du:
- Koka en gröt på speltgrynen och hälften av vattnet, 2 1/2 dl. Låt gröten svalna.
- Blanda ner i den svalnade gröten smör, resten av vattnet, honung salt och jäst. Rör om. Blanda i mjölet och arbeta ihop det till en deg. Låt degen jäsa i 30 minuter.
- Kavla ut degen så den blir cirka 1/2-1 cm hög. Stansa ut hjärtan och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt.
- Låt tekakorna jäsa under en kökshandduk cirka 20 minuter. Grädda tekakorna i 225 grader i cirka 8–10 minuter, tills de fått en gyllene färg.
Torrjästen kan bytas ut mot 50 gram färsk jäst.