• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Surdegsbaguetter med blandade frön och vildörter

Surdegsbaguetter med blandade frön och vildörter
Över 60 min

Ingredienser


2 baguetter


1 dl
aktiv surdeg
3,6 dl
ljummet vatten
6 1/2 dl
halvgrovt vetemjöl
1 dl
fullkornsvetemjöl
1 dl
speltmjöl
1 1/2 tsk
salt
olivolja
valfria nötter och frön
vildörter (t.ex. nässlor, kirskål, ramslök, gräslök)

Så gör du:


  1. Blanda ihop surdegen, vattnet och mjölet och låt stå i 45 minuter.
  2. Strö över saltet och arbeta in i degen. Pensla en stor skål lätt med olivolja och lägg degen i den. Täck med plast eller en duk och låt stå i rumstemperatur i 3 timmar. Under dessa timmar ska degen vikas med 30 minuters mellanrum. Gör vikningarna genom att med blöta eller oljade händer ta tag i underkanten av degen och dra upp den försiktigt och sedan vika ner biten över resten av degen. Vrid skålen och repetera detta 3–5 gånger, tills hela degen blivit vikt. Flytta degen i kylskåpet efter den sista vikningen i 15–20 timmar.
  3. Dela degen itu. Forma delarna till bollar och låt vila på bordet i 20 minuter.
  4. Forma sedan bollen till en baguette, antingen genom att kavla ut degen försiktigt och rulla ihop den, eller genom att försiktigt tvinna degen samtidigt som du drar litet lätt åt sidorna så att du får en avlång form. Mjöla händerna eller kaveln lätt om degen känns klibbig.
  5. Lägg baguetterna på ett bakplåtspapper och låt jäsa i 1,5–2,5 timmar.
  6. Pensla ytan på baguetterna med vatten och strö över valfria frön och torkade vildörter. Gör 3–4 snitt sneda i bröden med en vass kniv och dra sedan över baguetterna till en het plåt med hjälp av bakplåtspappret.
  7. Grädda i 230 grader i 20–30 minuter.

Grundrecept på surdeg hittar du här.

MARTHA
TIPSAR

Nötter och örter kan tillsättas i degen i samband med vikningarna för mer smak.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Vår
  • Sommar
  • Höst
  • Vinter
  • Maträtt
  • Bröd
  • Surdegsbröd
  • Huvudråvara
  • Spannmål
  • Kulturspannmål
  • Vilda växter
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Surdegsbaguetter med blandade frön och vildörter

Detta kan intressera dig

Grillad nykål, bönröra med rostad vitlök och brynt dillsmör

Recept

Helgrillad gös med algoli

Recept

Krämig abborrgryta med tomat och kapris

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Smarthfisk
  • Giftfritt dagis
  • Hantera vardagen
  • Östersjöfisk åt alla
  • Uppdrag Z
  • Små fiskar övertar storkök
  • Matlust
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Östersjön 2.0
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet