• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Skärgårdslimpa

Skärgårdslimpa
Över 60 min

Ingredienser


1 limpa


1 1/2 dl
memma- eller ölmalt
4 dl
äppelmust
11 g
torrjäst
skalet av en apelsin
2 tsk
fänkål
2 tsk
kummin
1 1/2 tsk
salt
1 1/2 dl
mörk sirap
1 1/2 dl
rågkli
2 dl
rågmjöl
6–7 dl
vetemjöl

Sirapvatten

2–3 msk
sirap
1/2 dl
vatten

Gör så här


  1. Blanda ölmalt med 1 dl kokande vatten. Låt dra fem minuter tills det mjuknat, rör sedan i kall äppelmust.
  2. Rör i jäst, apelsinskal, kryddor, sirap, kli och rågmjöl. Arbeta i största delen av vetemjölet, och knåda den kladdiga degen 5 – 10 minuter. Tillsätt av resterande mjölet vid behov. Låt degen vila under kökshandduk 1 timme
  3. Förbered en brödform genom att smörja den och mjöla rikligt med rågmjöl. Platta ut degen en aning och rulla ihop till en limpa. Lägg i brödformen och låt jäsa ytterligare 1–1 ½ timme. Värm ugnen till 175 grader.
  4. Grädda brödet på nedre falsen i ugnen 1 ½ timme. Pensla med sirapsvatten efter första timmen, och repetera när bröden kommer ut ur ugnen
  5. Låt svalna ordentligt innan servering. Bröden är som bäst 1–2 dagar efter att de gräddats.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Vinter
  • Maträtt
  • Bröd
  • Limpor
  • Syrat & fermenterat
  • Huvudråvara
  • Spannmål
  • Mattraditioner
  • Finlandssvensk matkultur
  • Midsommar
  • Jul
  • Specialkost
  • Vegetariskt
  • Vegan
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Skärgårdslimpa

Detta kan intressera dig

Grillad nykål, bönröra med rostad vitlök och brynt dillsmör

Recept

Helgrillad gös med algoli

Recept

Krämig abborrgryta med tomat och kapris

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Smarthfisk
  • Giftfritt dagis
  • Hantera vardagen
  • Östersjöfisk åt alla
  • Uppdrag Z
  • Små fiskar övertar storkök
  • Matlust
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Östersjön 2.0
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet