Semlor i form med ost & örter
Över 60 min
Ingredienser
50 g
jäst
5 dl
vatten
2 tsk
salt
1/2 dl
rybs- eller rapsolja
6 dl
vetemjöl
5 dl
speltmjöl
1
ägg (till pensling)
150 g
blåmögelost eller annan ost
1 dl
blandade örter, exempelvis persilja och timjan
Så gör du:
- Smula jästen i en bakskål. Värm vatten och mjölk till 37 grader (fingervärme).
- Häll lite av den fingervarma vätskan i bunken med jästen och lös upp jästen helt.
- Häll på resterande vätska. Tillsätt salt och mjöl, lite i taget. Knåda väl.
- Tillsätt oljan och arbeta in den ordentligt i degen.
- Låt degen jäsa under bakduk i 45 minuter.
- Dela mögelosten i bitar och hacka örterna.
- Forma 12 semlor av degen och placera dem i en rund kakform. Varva semlorna med blåmögelost och örter. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
- Värm ugnen till 225 grader. Pensla semlorna med uppvispat ägg och strö på mera örter och ost om det blivit över.
- Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.
