• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Saltad svamp

Saltad svamp

Ingredienser


Riskor
Grovt salt
Vatten

Riskor, exempelvis skogsriska, skäggriska eller pepparriska, gör sig väl som saltade. Räkna med 2 dl grovt salt för 1 liter förvälld svamp. Rensa svampen. Skär i stora bitar, lämna små svampar hela. Förväll i rikligt med vatten i 10 minuter, eller så många minuter som svampen kräver. Häll av vattnet och spola svampen kall. Låt rinna av väl. Pressa med handen ut så mycket vätska som möjligt. Välj därefter metod 1 eller 2.

Metod 1: Saltlake
Förväll svampen i vatten, häll bort kokvattnet. Gör saltlaken genom att mäta upp 100 gram grovt salt och 1 liter vatten. Koka tills saltet lösts upp. Lägg svampen i saltlaken och låt koka ytterligare några minuter. Ta upp svampen med hålslev. Placera i rena burkar och slå över av något avsvalnad saltlake. Vattna ur svampen innan den ska användas i matlagning i rikligt med kallt vatten 8–10 timmar eller över natten.

Metod 2: Saltning
Häll grovt salt på bottnen av en glasburk. Varva svamp och salt, översta lagret ska vara salt. Lägg en tyngd ovanpå så att svampen hålls under saltet. Förslut burken med lock och förvara svalt. Se till att svampen ligger under den lake som bildas efter ett par dagar. Vattna ur svampen innan den ska användas i rikligt med kallt vatten 8–10 timmar eller över natten. Alternativt koka ur svampen i 2–3 omgångar vatten för att på så sätt göra den god att äta.

MARTHA
TIPSAR

Saltad svamp är god i svampsallad. Receptet hittar du här.

Kategorier

  • Hushåll
  • Recept
  • Säsong
  • Höst
  • Maträtt
  • Inläggningar
  • Huvudråvara
  • Svamp
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Saltad svamp

Detta kan intressera dig

Fisk på spett med chermoula av vilda växter

Recept

Efterlysning: Matminnen kring vegetabiliska fetter

Vad minns du om margarin och vegetabiliska oljor? Marthaförbundet efterlyser matminnen från 1970–90-talen då de introducerades på bred front för finländska konsumenter.

Hushåll

Buss från Karleby till årsmötet 2025

Resa till Mariehamn 15-18.5.2025 Karleby resebyrå, Dahls bus

Medlem

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Smarthfisk
  • Giftfritt dagis
  • Hantera vardagen
  • Östersjöfisk åt alla
  • Uppdrag Z
  • Små fiskar övertar storkök
  • Matlust
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Östersjön 2.0
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet