• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Råkorv grundrecept

Råkorv grundrecept
Över 60 min

Ingredienser


Valfri köttbit (älg, nöt, får, gris)
Fett. Fettet ska alltid vara 20–30 procent av köttets totalvikt. Till fettet hör såväl insprängt fett som tillsatt späck.
Upp till 10 procent vätska, exempelvis vatten, öl, svartvinbärssaft, buljong, glögg.
Kryddor, helst torkade, gärna helrostade och malda för ultimat smak. För att optimera korvens smak – använd en tabell med rekommendationer för kryddmängder i korvsmet.

Förbered korvstoppning


  1. För en korv med fin snittfasthet, det vill säga en korv som hålls ihop bra, behövs kött, salt, kyla och bearbetning av massan för hand. Genom att bearbeta massan aktiveras köttets bindningsproteiner och massan blir jämn. Massan är färdig när köttbitarna klibbar ihop och är som en enda stor köttbulle.
  2. Använd alltid kylt eller halvt fruset kött då du gör korv.
  3. Tarm kan köpas som torrsaltad eller fryst. Tarm kallas också fjälster, och tas från gris eller får. Tarm kan beställas till köttdisken eller på nätet. Torrsaltad tarm ska blötläggas i ljummet vatten några timmar före användning. Spola igenom den med ljummet vatten före stoppning.
  4. Köttkvarn och korvhorn behövs för korvstoppning.
  5. Kyl gärna utrustningen innan du börjar.

MARTHA
TIPSAR

Korven håller ett par dagar i kylskåp, eller 2–3 månader i frysen.

Kategorier

  • Recept
  • Huvudråvara
  • Kött, vilt
  • Specialkost
  • Glutenfritt
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Råkorv grundrecept

Detta kan intressera dig

Speltgranola

Recept

10 år senare - dags att ta Svinnkampen på allvar!

För snart tio år sedan lanserade Marthaförbundet Svinnkampen med målet att minska de finländska hushållens matsvinn. Inför Spillveckan 2024 tar vi en titt på vad som har hänt sedan dess.

Recept

Bönburgare med aioli och BBQ-sås

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet