Pumpa-äppelkaka med frosting
Över 60 min
Ingredienser
Cirka 24 bitar
Smör till formen
6 dl
vetemjöl
2 tsk
bakpulver
2 tsk
bikarbonat
4 tsk
kanel
1/2 tsk
salt
6
ägg
4 1/2 dl
strösocker
riven pumpa
3 dl
rivet äpple
2 dl
rybs- eller rapsolja
Torkade äpplen
- Värm ugnen till cirka 80 grader.
- Skär äpplena i tunna skivor. Använd gärna mandolin så går det lätt. Ju tunnare skivor, desto fortare torkar de i ugnen.
- Pressa citron över skivorna och pensla dem så blir de inte missfärgade.
- Lägg äppelskivorna på ett bakplåtspapper på en bakplåt och torka i mitten av ugnen i 2–3 timmar.
Kakan
- Värm ugnen till 175 grader.
- Lägg bakplåtspapper i en djup ugnsform, cirka 25 cm x 35 cm.
- Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, kanel och salt i en bunke.
- Vispa ägg och socker pösigt i en annan bunke.
- Tillsätt den rivna pumpan och äpplena samt oljan.
- Rör ner de torra ingredienserna i ägg- och sockerblandningen.
- Häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka 25 minuter.
- Ta ut plåten och låt kakan svalna helt. Lägg den på ett fat.
Frosting
- Vispa ihop alla ingredienser med elvisp i cirka 3 minuter tills du får en jämn och fluffig smet. Glasyren blir först lite lös, men fortsätt vispa så blir den fast och fluffig.
- Bred glasyren över kakan.
- Garnera med torkade äpplen.
