• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Nors i tomatsås

Nors i tomatsås
Över 60 min

Ingredienser


1 kg
nors

Sås till inläggningen

4
vitlöksklyftor
2
rödlökar
1/2 dl
rypsolja
500 g
tomatkross
1 tsk
ättika
2 tsk
salt
svart eller vitpeppar
eventuellt färska kryddor, till exempel basilika, dill, gräslök

Så gör du:


  1. Rensa norsen, ta bort inälvorna, huvudet och lite av nacken.
  2. Använd glasburkar med skruvlock, till exempel höga burkar som rymmer 700 ml har lämplig storlek.
  3. Lägg glasburken att ligga, och rada in norsen i burken. Rada en del av fiskarna med stjärtfenan mot bottnen och en del med nacken nedtå så att burken fylls jämnt.
  4. Skala löken och skär i tunna klyftor. Värm olja i stekpanna, tillsätt löken och stek den gyllenfärgad.
  5. Tillsätt tomaten, ättikan, kryddorna och de finhackade kryddorna.
  6. Häll tomatsåsen på fisken så att fisken och mellanrummen fylls, lämna cirka 1/3 av burken tom. Putsa kanterna noggrant. Det är viktigt att det inte finns några såsrester på kanten där lockets packning ska hålla tätt. Skruva på locket.
  7. Ställ burkarna i en ugnsform och ställ in i kall ugn. Värm ugnen till 125 grader och låt fisken tillredas i 4–8 timmar. Stäng av ugnen och låt burkarna svalna i ugnen. När burkarna svalnar uppstår undertryck, känn efter om det är en grop på lockets mittdel. Om du kan trycka ner locket har det inte uppstått undertryck.
  8. Ställ burkarna i kylskåp när de svalnat till rumstemperatur. En oöppnad burk kan hålla i upp till ett år i kylskåp.

MARTHA
TIPSAR

En video som steg för steg visar hur du rensar nors finns här: Rensa nors

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Vinter
  • Måltid
  • Lunch
  • Middag
  • Maträtt
  • Inläggningar
  • Huvudråvara
  • Fisk
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Nors i tomatsås

Detta kan intressera dig

Grillad nykål, bönröra med rostad vitlök och brynt dillsmör

Recept

Helgrillad gös med algoli

Recept

Krämig abborrgryta med tomat och kapris

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Smarthfisk
  • Giftfritt dagis
  • Hantera vardagen
  • Östersjöfisk åt alla
  • Uppdrag Z
  • Små fiskar övertar storkök
  • Matlust
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Östersjön 2.0
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet