Rensa nors

En tecknad bild på fisken nors

Lär dig rensa nors steg för steg.

Rensa och tillvarata nors

Så rensar och tillvaratar du nors.

Så rensar du nors

Före rensning:

  • Blodtappa en större fisk
  • Sortera han- och honfiskar
  • Skölj fisken

Rensning:

  • Klipp eller skär upp fiskens buk
  • Klipp av ryggraden bakom gälarna
  • Bakom gälarna finns körtlar som avger färsk gurklukt
  • Lyft ut inälvorna med hjälp av huvudet
  • Romsäckarna ligger på utsidan av inälvorna

Rommen:

  • Lägg rommen i ett stort kärl
  • Använd 10 liter vatten till 1 liter rom
  • Vispa med ballongvisp – hinnorna fastnar i vispen
  • Låt rommen sjunka till botten och häll sedan av vattnet
  • Byt vatten tills vattnet blir klart
  • Tillsätt ca 2,5–3 % salt
  • Fyll burken till max
  • Rommen kan förvaras 4–5 dygn i kylskåp
  • Frys in
  • Servera rommen med smetana och rödlök

Fisken:

  • Panera fisken med bovetemjöl och salt
  • Stek i smör
Se alla artiklar