Marthalimpa
Ingredienser
1 l | hushållssurmjölk |
3 dl | kaljamalt |
2 msk | salt |
3 dl | sirap |
2 bitar | jäst |
7 dl | rågmjöl |
Cirka 12 dl | vetemjöl |
Så gör du
- Smula jästen i en bunke. Värm surmjölken till 37 grader i en kastrull. Rör ut jästen med surmjölken.
- Blanda i salt, sirap och malt. Knåda i mjölet men sätt inte i allt vetemjöl på en gång. Tillsätt mera mjöl efter hand. Degen skall vara ganska klibbig.
- Låt jäsa 30 minuter under en bakduk.
- Lägg degen på ett bakbord, knåda den och dela den i tre delar. Lägg delarna i tre avlånga formar. Låt ytterligare jäsa 30 minuter. Grädda i 180 grader i 2 timmar.
- Lägg aluminiumfolie över bröden om de blir för mörka. Pensla efter 1 h 20 min med sirapsvatten.
- Tag ut limporna ur ugnen när de är färdiga, stjälp upp dem på galler och pensla åter med sirapsvatten. Låt limporna kallna.
- Brödet håller cirka en vecka och går utmärkt väl att frysa.
