• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Marthalimpa

Marthalimpa

Ingredienser


1 l
hushållssurmjölk
3 dl
kaljamalt
2 msk
salt
3 dl
sirap
2 bitar
jäst
7 dl
rågmjöl
Cirka 12 dl
vetemjöl

Så gör du


  1. Smula jästen i en bunke. Värm surmjölken till 37 grader i en kastrull. Rör ut jästen med surmjölken.
  2. Blanda i salt, sirap och malt. Knåda i mjölet men sätt inte i allt vetemjöl på en gång. Tillsätt mera mjöl efter hand. Degen skall vara ganska klibbig.
  3. Låt jäsa 30 minuter under en bakduk.
  4. Lägg degen på ett bakbord, knåda den och dela den i tre delar. Lägg delarna i tre avlånga formar. Låt ytterligare jäsa 30 minuter. Grädda i 180 grader i 2 timmar.
  5. Lägg aluminiumfolie över bröden om de blir för mörka. Pensla efter 1 h 20 min med sirapsvatten.
  6. Tag ut limporna ur ugnen när de är färdiga, stjälp upp dem på galler och pensla åter med sirapsvatten. Låt limporna kallna.
  7. Brödet håller cirka en vecka och går utmärkt väl att frysa.


MARTHA
TIPSAR

Man kan även grädda marthalimpan i mindre formar som på bilden. Då är gräddningstiden ungefär 50 minuter.

Kategorier

  • Recept
  • Måltid
  • Buffé
  • Maträtt
  • Ugnsrätt
  • Bröd
  • Limpor
  • Huvudråvara
  • Spannmål
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Marthalimpa

Detta kan intressera dig

Marthaförbundet rekryterar: Projektkoordinator till fiskprojekt

Bli en ambassadör för den inhemska smartfisken! Marthaförbundet anställer en projektkoordinator till fiskprojektet "Smartfisk - från hav till tallrik".

Hushåll

Spelttoast

Recept

Elisabeth Eriksson: Visste du att röllikan kan ätas?

Elisabeth Eriksson lär dig om två mångsidiga vilda ätbara växter med lång skördetid. Nässelfrön och röllika. Båda är mångsidiga ingredienser som kan användas på olika sätt i matlagning, drycker och...

Hushåll

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet