• Kontakt
  • Om oss
  • Föreningsadmin
  • UngMartha
  • Smartha tips
  • Recept
  • Vardagskunskap
  • Evenemang
  • Marthashop
Mera
Stäng

BLI MEDLEM!

  • <% item.title %>
  • Visa mera
  • Inga resultat hittades
  • Smartha tips
    • Städning
    • Textilvård
    • Konsumtion
    • Matlagning
  • Recept
    • Vår
    • Sommar
    • Lunch
    • Middag
    • Sallad
    • Visa alla
  • Vardagskunskap
    • Hållbar vardag
    • Matsvinn
    • Matkultur
    • Barn & Mat
    • Klimatsmart vardag
    • Visa alla
  • Evenemang
    • Nyland
    • Åboland
    • Österbotten
    • Åland
    • Helsingfors
    • Visa alla
  • BLI MEDLEM!

  • Marthashop
    • Hem & kök
    • Textilier
    • Böcker & pappersprodukter
    • Smycken
    • Broschyrer & magasin
  • Om oss
    • Rådgivning
    • Projekt & kampanjer
    • Martha 120
    • Tidskriften Martha
    • UngMartha
    • Visa alla
  • Kontakt
    • Kontaktuppgifter
    • Pressmaterial
  • Följ Martha
    • Instagram
    • Twitter
    • Facebook
    • Pinterest
    • Youtube
    • Soundcloud

Kronans kaka som muffins

Kronans kaka som muffins

Ingredienser


Ungefär 15 muffins

2 dl mald mandel
150 gram smör
3 dl socker
3 ägg
5 kokta kalla potatisar
1⁄2 dl vetemjöl
1 1⁄2 tsk bakpulver
Saften av 1 lime
Topping:
1 dl florsocker
200 g färskost med smak av citron
200 g naturell färskost

Vispa smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning. Pressa den kokta kalla potatisen genom potatispress. Alternativt riv på rivjärn. Blanda ner potatisen i smeten. Rör ner vetemjöl, mandel och bakpulver 
i smeten. Smaksätt med limesaft. Ta fram muffinsformar och häll i smeten. Grädda i 180 graders ugnsvärme i cirka 50 minuter. Vispa ihop ingredienserna till toppingen. Spritsa ut toppingen över färdiga avsvalnade muffins. Dekorera med exempelvis strössel eller färska bär eller örter.

I nödtider blandade man ofta potatis i bröd och kakor. Potatisstärkelsen ersatte en del av mjölet och gjorde bakverket saftigt. Från början av 1800-talet finns många tyska recept där potatis ingår. I slutet av 1800-talet började man också använda metoden i vårt land. Kronans kaka publicerades första gången 1903, i första upplagan av Hemmets kokbok. Den kallas också Drottningtårta, och det sägs att svenska beväringar äter kakan i lumpen.

Recept på Kronans kaka

Kategorier

  • Recept
  • Huvudråvara
  • Potatis
  • Mattraditioner
  • Jul
Kronans kaka som muffins

Detta kan intressera dig

Grön smoothie

Grön smoothie

Recept
Smörrebröd med böckling

Smörrebröd med böckling

Recept
Smörrebröd med rödbeta och svamp

Smörrebröd med rödbeta och svamp

Recept
Konservering

Konservering

Hushåll | Recept

Prenumenera på
Marthas nyhetsbrev

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Martha 120
  • Tidskriften Martha
  • Distrikt, föreningar, kretsar
  • Styrelsen 2019
  • Marthaköket
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Vardagskunskap
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • Föreningsadmin
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Marthaåret 2019
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Kontakt
  • Marthaköket
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Smarthfisk
  • Giftfritt dagis
  • Hantera vardagen
  • Uppdrag Z
  • Integritetspolicy
© 2019 Marthaförbundet