• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Kronans kaka som muffins

Kronans kaka som muffins

Ingredienser


Ungefär 15 muffins


2 dl
mald mandel
150 g
smör
3 dl
socker
3
ägg
5
kokta kalla potatisar
1⁄2 dl
vetemjöl
1 1⁄2 tsk
bakpulver
1
lime, saften

Topping

1 dl
florsocker
200 g
färskost med smak av citron
200 g
naturell färskost

Så gör du


  1. Vispa smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.
  2. Pressa den kokta kalla potatisen genom potatispress. Alternativt riv på rivjärn. Blanda ner potatisen i smeten.
  3. Rör ner vetemjöl, mandel och bakpulver i smeten. Smaksätt med limesaft. Ta fram muffinsformar och häll i smeten.
  4. Grädda i 180 graders ugnsvärme i cirka 20 minuter.
  5. Vispa ihop ingredienserna till toppingen. Spritsa ut toppingen över färdiga avsvalnade muffins. Dekorera med exempelvis strössel eller färska bär eller örter.

I nödtider blandade man ofta potatis i bröd och kakor. Potatisstärkelsen ersatte en del av mjölet och gjorde bakverket saftigt. Från början av 1800-talet finns många tyska recept där potatis ingår. I slutet av 1800-talet började man också använda metoden i vårt land. Kronans kaka publicerades första gången 1903, i första upplagan av Hemmets kokbok. Den kallas också Drottningtårta, och det sägs att svenska beväringar äter kakan i lumpen.

MARTHA
TIPSAR

Recept på Kronans kaka.

Kategorier

  • Recept
  • Måltid
  • Buffé
  • Maträtt
  • Söta bakverk
  • Huvudråvara
  • Potatis
  • Mattraditioner
  • Jul
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Kronans kaka som muffins

Detta kan intressera dig

Familjens gemensamma måltid - mer än bara näring

Det finns många fördelar med att äta tillsammans. För både små barn och tonåringar skapar den gemensamma måltiden trygghet, då de vet att det finns tid för att umgås och prata.

Hushåll

Lucka 13: Ungmarthas julkalender

Lyft julens dessertbord med en luftig marängtårta och inhemska bär! Tårtan går att variera i oändlighet och passar perfekt som en festlig avslutning på julmåltiden.

UngMartha

Apelsinris eller ris à la malta ur Marthas kokbok

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet