• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Kronans kaka

Kronans kaka

Ingredienser


2 dl
mald mandel
150 g
smör
3 dl
socker
3
ägg
5
kokta kalla potatisar
½ dl
vetemjöl
1 ½ tsk
bakpulver
1
lime, saften
Florsocker till garnering

Så gör du


  1. Vispa smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.
  2. Pressa den kokta kalla potatisen genom potatispress. Alternativt riv på rivjärn. Blanda ner potatisen i smeten.
  3. Rör ner vetemjöl, mandel och bakpulver i smeten. Smaksätt med limesaft.
  4. Smöra och bröa en form, helst med löstagbar kant. Häll smeten i formen och grädda i 180 graders ugnsvärme i cirka 50 minuter.
  5. Klipp till en liten papperskrona. Placera kronan på kakan och pudra florsocker på den något svalnade tårtan. Servera med en god vaniljsås eller en syrlig plommonkompott.

MARTHA
TIPSAR

I nödtider blandade man ofta potatis i bröd och kakor. Potatisstärkelsen ersatte en del av mjölet och gjorde bakverket saftigt. Från början av 1800-talet finns många tyska recept där potatis ingår. I slutet av 1800-talet började man också använda metoden i vårt land. Kronans kaka publicerades första gången 1903, i första upplagan av Hemmets kokbok. Den kallas också Drottningtårta, och det sägs att svenska beväringar äter kakan i lumpen

Kategorier

  • Recept
  • Måltid
  • Buffé
  • Maträtt
  • Söta bakverk
  • Huvudråvara
  • Potatis
  • Mattraditioner
  • Påsk
  • Jul
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Kronans kaka

Detta kan intressera dig

En euro i taget fortsätter år 2025

Vi är glada att meddela att projektet En euro i taget fortsätter även under 2025. Passa på att boka in ett besök av Marthaförbundets ekonomirådgivare redan nu!

Mandelkaka med säsongens bär

Recept

Skållat bröd

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet