• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Kallskuren ”carpaccio” på tunga med picklade morötter, lingon, rostade hasselnötter och pepparrot

Kallskuren ”carpaccio” på tunga med picklade morötter, lingon, rostade hasselnötter och pepparrot
Max 45 min

Ingredienser


4–6 portioner


1/2–1
kokt kylskåpskall tunga
aioli
picklade morötter
60 g
rostade hasselnötter
1/2 dl
frysta lingon
färsk pepparrot
morotsblast eller annat grönt för dekoration
salt, peppar
olivolja

Picklade morötter

1 1/2 dl
vatten
1/2 dl
ättika
1/2 dl
strösocker
2
morötter

Rostade hasselnötter

60 g
hasselnötter

Aioli

2
äggulor
1 msk
färskpressad citronsaft
1 tsk
fransk senap
2 dl
rypsolja
1
vitlöksklyfta
1/2 tsk
salt
1 krm
nymalen vitpeppar

Så gör du


  1. Skär den kokta tungan i tunna skivor och lägg upp på portionstallrikar eller på ett stort serveringsfat.
  2. Klicka över aioli och fördela lingonen och de picklade morötterna runtom.
  3. Ringla på olivolja och smaka av med salt och peppar. Strö på hasselnötter och riv över färsk pepparrot.
  4. Dekorera med morotsblast eller annan grön ört.

Picklade morötter


  1. Koka upp vatten, ättika och socker i en liten kastrull. Låt svalna.
  2. Skala morötterna och skär dem i tunna slantar.
  3. Blanda morötterna i lagen. Låt stå minst 20 minuter.

Rostade hasselnötter


  1. Värm ugnen till 180 grader.
  2. Sprid ut nötterna på en ugnsplåt och rosta dem i 10–15 minuter. Rör om med jämna mellanrum.
  3. Ta ut nötterna ur ugnen när de börjar dofta och fått färg. Om nötterna har skal kan du lägga dem i en ren handduk och gnida av skalet.
  4. Halvera nötterna.

Aioli


  1. Hacka vitlöken fint.
  2. Vispa ihop äggulor, citronsaft, vitlök och senap i en skål.
  3. Häll i oljan, först droppvis och sedan i en tunn stråle, vispa för hand eller med en elvisp. Smaksätt med salt och vitpeppar.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Höst
  • Vinter
  • Måltid
  • Lunch
  • Middag
  • Maträtt
  • Såser & röror
  • Huvudråvara
  • Kött, vilt
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Kallskuren ”carpaccio” på tunga med picklade morötter, lingon, rostade hasselnötter och pepparrot

Detta kan intressera dig

Grillad nykål, bönröra med rostad vitlök och brynt dillsmör

Recept

Helgrillad gös med algoli

Recept

Krämig abborrgryta med tomat och kapris

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet