• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Inlagd gädda

Inlagd gädda
Över 60 min

Ingredienser


Buljong

1 l
vatten
1
kålrot
1
morot
1
gul lök

Fiskspad

1
hel rensad gädda (ca 1,5 kg)
2 ½ dl
vitt vin
50 g
smör
Ett knippe
persilja och timjan
3
lagerblad
2 tsk
salt

Inläggning

lagerblad
torkad eller färsk timjan
torkad eller färsk dragon
nejlika
chili
salt
1 knivsudd
muskot
rybsolja

Så gör du


  1. Börja med att koka ett så kallat kort spad, det vill säga en buljong som kokas under relativt kort tid, cirka 30 minuter. Koka upp vatten i en stor kastrull och tillsätt kålrot, morot och lök som skurits i grova bitar. Koka cirka 30 min.
  2. Tillsätt gäddan i buljongen tillsammans med vin, smör, örter och salt och låt fisken sjuda på svag värme cirka 20 minuter.
  3. Ta upp fisken och låt den kallna. Rensa köttet från skinn och ben. Sila buljongen och använd i en god sås (eller frys ner för senare användning).
  4. Förbered inläggningen genom att varva fisk och örter i en glasburk. Börja med ett lager fisk och tillsätt ett lagerblad, timjan, dragon, 1–2 nejlikor, en skiva chili och lite salt. Upprepa sedan processen med nästa lager tills burken är fylld. Avsluta med att strö en knivsudd muskot över fisken och fyll burken med olja. Låt stå i 2–3 veckor (i kylskåp) innan den avnjuts som komponent på ett smörgåsbord.

Kategorier

  • Recept
  • Huvudråvara
  • Fisk
  • Mattraditioner
  • Jul
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Inlagd gädda

Detta kan intressera dig

Speltgranola

Recept

10 år senare - dags att ta Svinnkampen på allvar!

För snart tio år sedan lanserade Marthaförbundet Svinnkampen med målet att minska de finländska hushållens matsvinn. Inför Spillveckan 2024 tar vi en titt på vad som har hänt sedan dess.

Recept

Bönburgare med aioli och BBQ-sås

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet