Hemlagad blåbärsglass med karamellsås & havssalt
Ingredienser
1 dl
 helmjölk
                    2 dl
 grädde
                    1
 vaniljstång
                    4
 äggulor
                    1 dl
 socker
                    2 dl
 grädde
                    2 dl
 blåbär, upptinade om de är frysta
                    Karamellsås med havssalt
1
 konservburk kondenserad mjölk (385 g)
                    Havssaltflingor
                    Så gör du
- Häll mjölk och grädde i en kastrull. Skrapa ur vaniljstången i kastrullen och låt det bli riktigt varmt – utan att koka.
- Vispa äggulor och socker till en luftig smet i en bunke. Häll gräddmjölken över äggsmeten. Vispa ihop.
- Häll tillbaka i kastrullen och värm i ungefär 4 minuter. Ta bort från värmen. Låt glassmeten svalna helt.
Blåbärsglass
- Vispa grädde. Låt bären rinna av i en sil och mosa sedan med gaffel. Blanda ner grädde och bär i smeten och kyl den avslutningsvis i kylskåpet.
- Häll i en rundbottnad skål av plast eller metall, sätt i frysen.
- Ta ut glassen efter en halvtimme och vispa med elvisp. Upprepa varje halvtimme ett par gånger så får du riktig glasskonsistens.
Karamellsås med havssalt
- Ställ burken på sida i en kastrull och häll över vatten. Låt koka i cirka 2 timmar. Fyll på mera vatten efterhand, kastrullen får inte blir tom för då kan burken explodera.
- Öppna locket och servera exempelvis med glass. Strö havssalt ovanpå.
 
               
      