• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Grillade morötter med blastpesto

Grillade morötter med blastpesto
Max 45 min

Ingredienser


Grillade morötter

1 knippe
späda morötter

Glaze

2 msk
olja
2 msk
honung
1 msk
osötad bärsaft eller citron
2 tsk
vinäger
1 tsk
salt
Cirka 1/2
chili eller ½ tsk chiliflakes

Blastpesto

8 dl
morotsblast, löst packad
1 dl
nötter
1 dl
rybsolja
1
vitlöksklyfta
3/4 dl
riven smakrik ost, exempelvis Kejsarinna eller Västerbottensost
1/3 tsk
salt
Svartpeppar

Grillade morötter – gör så här:


  1. Skölj morötterna och skär av blasten.
  2. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda med övriga ingredienser till glazen.
  3. Grilla morötterna, gärna på indirekt värme, pensla med glaze med jämna mellanrum.

Bladpesto – gör så här:


  1. Dra loss blasten från mittstjälken och hacka grovt.
  2. Skala vitlök och hacka grovt. Riv osten.
  3. Mixa samtliga ingredienser i en matberedare eller med en stavmixer.
  4. Späd med olja eller vatten om peston känns för tjock. Smaka av!

Det går bra att använda hela moroten i matlagning, från rot till blast. Servera exempelvis som tillbehör eller som huvudrätt med kokta speltgryn.

Peston kan varieras med spenat, örter, grönkål eller förvällda nässlor. Peston håller cirka fem dagar i kylskåp. Peston kan även frysas in i lämpliga portioner.

Receptet är från matkulturmagasinet: Marthas köksträdgård – mat från egen odling året om.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Sommar
  • Måltid
  • Lunch
  • Middag
  • Buffé
  • Maträtt
  • Såser & röror
  • Syrat & fermenterat
  • Huvudråvara
  • Grönsaker
  • Rotsaker
  • Örter
  • Mattraditioner
  • Finlandssvensk matkultur
  • Specialkost
  • Vegetariskt
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Grillade morötter med blastpesto

Detta kan intressera dig

Speltgranola

Recept

10 år senare - dags att ta Svinnkampen på allvar!

För snart tio år sedan lanserade Marthaförbundet Svinnkampen med målet att minska de finländska hushållens matsvinn. Inför Spillveckan 2024 tar vi en titt på vad som har hänt sedan dess.

Recept

Bönburgare med aioli och BBQ-sås

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet