Gädd- & svamppaté
Ingredienser
Gäddfärs |
|
---|---|
650 g | gädda, rensad och filéad |
2 | ägg |
1 | lök |
1 dl | havregryn |
1 ½ dl | grädde |
½ dl | vatten |
1 msk | salt |
1 tsk | fiskkrydda |
1 tsk | citronpeppar |
1 tsk | örtsalt |
Spenat- eller nässelstuvning |
|
---|---|
½ l | tjock vitsås (½ liter mjölk + ½ dl vetemjöl) |
1 ½–2 dl | förvällda och finhackade nässlor eller spenat |
½ tsk | salt |
1 krm | malen muskotnöt |
Svampfärs |
|
---|---|
2 ½ dl | förvällda svampar |
1 | gul lök |
1 | ägg |
½ dl | gräddmjölk (hälften grädde, hälften mjölk) |
1 dl | speltmannagryn |
1 msk | potatismjöl |
1 tsk | salt |
1 krm | svartpeppar |
Så gör du
- Rensa och filéa en gädda på cirka 2 kg. Skär bort fiskköttet från skinnet, samt ta bort alla synliga ben. Finhacka löken och blanda alla ingredienser i smeten. Mal fisk och lök i köttkvarn eller matberedare.
- Gör en tjock vitsås. För en förenklad version genom att blanda ½ liter mjölk med ½ dl vetemjöl. Koka upp under omrörning. Låt koka i cirka 5 minuter och tillsätt djupfryst eller färsk finhackad spenat eller nässlor. Smaksätt med lite muskotnöt och salt.
- Mal svampen med köttkvarn, stavmixer eller i matberedare. Skala och finhacka löken. Låt speltmannagrynen svälla en stund i gräddmjölken, blanda därefter samman alla ingredienser.
- Smörj en paté- eller brödform med smör eller matolja. Varva fisk-, svamp- och nässel/spenatstuvningen i formen. Grädda patén i 200 grader i vattenbad i cirka 1 timme.
