• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Gädd- & svamppaté

Gädd- & svamppaté

Ingredienser


Gäddfärs

650 g
gädda, rensad och filéad
2
ägg
1
lök
1 dl
havregryn
1 ½ dl
grädde
½ dl
vatten
1 msk
salt
1 tsk
fiskkrydda
1 tsk
citronpeppar
1 tsk
örtsalt

Spenat- eller nässelstuvning

½ l
tjock vitsås (½ liter mjölk + ½ dl vetemjöl)
1 ½–2 dl
förvällda och finhackade nässlor eller spenat
½ tsk
salt
1 krm
malen muskotnöt

Svampfärs

2 ½ dl
förvällda svampar
1
gul lök
1
ägg
½ dl
gräddmjölk (hälften grädde, hälften mjölk)
1 dl
speltmannagryn
1 msk
potatismjöl
1 tsk
salt
1 krm
svartpeppar

Så gör du


  1. Rensa och filéa en gädda på cirka 2 kg. Skär bort fiskköttet från skinnet, samt ta bort alla synliga ben. Finhacka löken och blanda alla ingredienser i smeten. Mal fisk och lök i köttkvarn eller matberedare.
  2. Gör en tjock vitsås. För en förenklad version genom att blanda ½ liter mjölk med ½ dl vetemjöl. Koka upp under omrörning. Låt koka i cirka 5 minuter och tillsätt djupfryst eller färsk finhackad spenat eller nässlor. Smaksätt med lite muskotnöt och salt.
  3. Mal svampen med köttkvarn, stavmixer eller i matberedare. Skala och finhacka löken. Låt speltmannagrynen svälla en stund i gräddmjölken, blanda därefter samman alla ingredienser.
  4. Smörj en paté- eller brödform med smör eller matolja. Varva fisk-, svamp- och nässel/spenatstuvningen i formen. Grädda patén i 200 grader i vattenbad i cirka 1 timme.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Höst
  • Måltid
  • Middag
  • Huvudråvara
  • Ägg
  • Fisk
  • Svamp
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Gädd- & svamppaté

Detta kan intressera dig

Lantråd Katrin Sjögrens tal på årsmötet 2025

Ålands landskapsregerings lantråd Katrin Sjögren höll ett anförande på Marthaförbundets årsmöte i Mariehamn. Här kan du läsa hennes tal.

Nyheter

Glutenfri tårtbotten

Recept

Viva Andersson – en kreativ tusenkonstnär

Viva Andersson levde upp till flickmarthornas och M-klubbens motto: ”Bygg ditt hem med kunnighet och kärlek, var god och vänlig mot alla du möter.” Hon var humoristisk, handlingskraftig, glad och v...

Nyheter

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet