• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Gädd- & svamppaté

Gädd- & svamppaté

Ingredienser


Gäddfärs

650 g
gädda, rensad och filéad
2
ägg
1
lök
1 dl
havregryn
1 ½ dl
grädde
½ dl
vatten
1 msk
salt
1 tsk
fiskkrydda
1 tsk
citronpeppar
1 tsk
örtsalt

Spenat- eller nässelstuvning

½ l
tjock vitsås (½ liter mjölk + ½ dl vetemjöl)
1 ½–2 dl
förvällda och finhackade nässlor eller spenat
½ tsk
salt
1 krm
malen muskotnöt

Svampfärs

2 ½ dl
förvällda svampar
1
gul lök
1
ägg
½ dl
gräddmjölk (hälften grädde, hälften mjölk)
1 dl
speltmannagryn
1 msk
potatismjöl
1 tsk
salt
1 krm
svartpeppar

Så gör du


  1. Rensa och filéa en gädda på cirka 2 kg. Skär bort fiskköttet från skinnet, samt ta bort alla synliga ben. Finhacka löken och blanda alla ingredienser i smeten. Mal fisk och lök i köttkvarn eller matberedare.
  2. Gör en tjock vitsås. För en förenklad version genom att blanda ½ liter mjölk med ½ dl vetemjöl. Koka upp under omrörning. Låt koka i cirka 5 minuter och tillsätt djupfryst eller färsk finhackad spenat eller nässlor. Smaksätt med lite muskotnöt och salt.
  3. Mal svampen med köttkvarn, stavmixer eller i matberedare. Skala och finhacka löken. Låt speltmannagrynen svälla en stund i gräddmjölken, blanda därefter samman alla ingredienser.
  4. Smörj en paté- eller brödform med smör eller matolja. Varva fisk-, svamp- och nässel/spenatstuvningen i formen. Grädda patén i 200 grader i vattenbad i cirka 1 timme.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Höst
  • Måltid
  • Middag
  • Huvudråvara
  • Ägg
  • Fisk
  • Svamp
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Gädd- & svamppaté

Detta kan intressera dig

Smarfiskambassadör - utbildningsmaterial

Här är materialet till den smartfiskambassadörsutbildning som genomförs hösten 2025. Dessa är förhandsuppgifter som ska utföras före utbildningen.

Wok med tofu och gröna bönor

Recept

Dags att städa sommarstugan - 5 punkter att tänka på!

Det börjar vara isfritt och dags för stugsäsong igen! Efter den långa vintern är det dags att fräscha upp stugan, vädra ut unken lukt och rengöra med östersjösmartha medel. Här kommer 5 punkter att...

Ekologi

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet