• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Gädd- & svamppaté

Gädd- & svamppaté

Ingredienser


Gäddfärs

650 g
gädda, rensad och filéad
2
ägg
1
lök
1 dl
havregryn
1 ½ dl
grädde
½ dl
vatten
1 msk
salt
1 tsk
fiskkrydda
1 tsk
citronpeppar
1 tsk
örtsalt

Spenat- eller nässelstuvning

½ l
tjock vitsås (½ liter mjölk + ½ dl vetemjöl)
1 ½–2 dl
förvällda och finhackade nässlor eller spenat
½ tsk
salt
1 krm
malen muskotnöt

Svampfärs

2 ½ dl
förvällda svampar
1
gul lök
1
ägg
½ dl
gräddmjölk (hälften grädde, hälften mjölk)
1 dl
speltmannagryn
1 msk
potatismjöl
1 tsk
salt
1 krm
svartpeppar

Så gör du


  1. Rensa och filéa en gädda på cirka 2 kg. Skär bort fiskköttet från skinnet, samt ta bort alla synliga ben. Finhacka löken och blanda alla ingredienser i smeten. Mal fisk och lök i köttkvarn eller matberedare.
  2. Gör en tjock vitsås. För en förenklad version genom att blanda ½ liter mjölk med ½ dl vetemjöl. Koka upp under omrörning. Låt koka i cirka 5 minuter och tillsätt djupfryst eller färsk finhackad spenat eller nässlor. Smaksätt med lite muskotnöt och salt.
  3. Mal svampen med köttkvarn, stavmixer eller i matberedare. Skala och finhacka löken. Låt speltmannagrynen svälla en stund i gräddmjölken, blanda därefter samman alla ingredienser.
  4. Smörj en paté- eller brödform med smör eller matolja. Varva fisk-, svamp- och nässel/spenatstuvningen i formen. Grädda patén i 200 grader i vattenbad i cirka 1 timme.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Höst
  • Måltid
  • Middag
  • Huvudråvara
  • Ägg
  • Fisk
  • Svamp
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Gädd- & svamppaté

Detta kan intressera dig

Örtig bönsoppa

Recept

Efterlysning: Matminnen kring vegetabiliska fetter

Vad minns du om margarin och vegetabiliska oljor? Marthaförbundet efterlyser matminnen från 1970–90-talen då de introducerades på bred front för finländska konsumenter.

Hushåll

8 grundläggande frågor om beredskap - kan du svaren?

För att känna dig trygg och hantera olika nödsituationer är det viktigt att förstå de grundläggande principerna för beredskap. Här besvarar vi åtta viktiga frågor som hjälper dig att vara förberedd...

Hushåll

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet