• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Fylld tårta i säsong

Fylld tårta i säsong

Ingredienser


15–18 tårtbitar


Tårtbotten

6
ägg
ca 2 ½ dl
strösocker
ca 1 ½ dl
vetemjöl
ca 1 ½ dl
potatismjöl
1 ½ tsk
bakpulver
1 tsk
kardemumma (kan uteslutas)

Fyllning: rabarbersylt

2 liter
rabarber, skuren i skivor
3 dl
socker
en skvätt
vatten

Grädde-kvargfyllning

3 dl
grädde
250 g
vaniljkvarg
250 g
kvarg

Tjinuskisås till dekoration

1 ½ dl
grädde
1 ½ dl
socker
1 tsk
vaniljsocker

Dekoration

2 dl
grädde
250 gram
kvarg
2 msk
florsocker

Så gör du:


  1. Ta fram en rund kakform som rymmer 2 liter. Smöra och bröa formen.
  2. 6 ägg kläcks i ett dricksglas.
  3. Mät upp lika mycket strösocker i ett likadant glas.
  4. Mät sedan upp vetemjöl och eventuellt lika mycket potatismjöl i ett tredje glas, blanda i 1 tsk bakpulver.
  5. Vispa de rumsvarma äggen med sockret till ett trögflytande skum.
  6. Tillsätt mjölblandningen genom en sil i smeten och rör försiktigt ner med en trägaffel.
  7. Grädda i 175 grader i cirka 45 minuter. Stjälp upp tårtbottnen och låt svalna. Skär i 3–4 bottnar med brödkniv.

Rabarbersylt:


  1. Sätt alla ingredienser i en kastrull och koka mjukt.

Vanilj-kvargfyllning:


  1. Vispa grädden till hårt skum. Blanda ner kvargen och blanda.

Tjinuskisås:


  1. Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Sjud blandningen tills den tjocknar något. Tillsätt vaniljsocker.

Dekoration:


  1. Vispa grädden till hårt skum och blanda ner kvarg och socker.
  2. Dekorera tårtan till exempel med ätbara blommor och blad samt skivad rabarber.

MARTHA
TIPSAR

Fukta tårtbottnarna med mjölk eller saft. Du kan också fukta med citronvatten. Anpassa fuktandet beroende på fyllningen.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Sommar
  • Maträtt
  • Söta bakverk
  • Kakor
  • Mattraditioner
  • Midsommar
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Fylld tårta i säsong

Detta kan intressera dig

Grillad nykål, bönröra med rostad vitlök och brynt dillsmör

Recept

Helgrillad gös med algoli

Recept

Krämig abborrgryta med tomat och kapris

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Smarthfisk
  • Giftfritt dagis
  • Hantera vardagen
  • Östersjöfisk åt alla
  • Uppdrag Z
  • Små fiskar övertar storkök
  • Matlust
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Östersjön 2.0
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet