• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Fransk nougat

Fransk nougat
Över 60 min

Ingredienser


Cirka 20 bitar


Ingredienser

1
äggvita
3 1/2 dl
mandlar
2 dl
jordnötter eller pistagenötter
3 dl
honung
2 dl
socker
skalet av en halv citron
1 tsk
vaniljsocker

Gör så här


  1. Förbered en ugnsfast rektangulär form (cirka 15 x 20 cm) med ett lätt oljat ark bakplåtspapper.
  2. Lägg honung och socker i en tjockbottnad kastrull. Lägg på medelvärme och rör om tills massan går från gryning och gul till slät, ljus och knappt bubblande, cirka 20 minuter.
  3. Vispa äggvitorna lätt i en annan skål, till konsistens av raklödder. Vispa i äggen i små sänder i den heta honungsblandningen.
  4. Fortsätt småkoka på medelhög värme cirka 30 minuter, tills massan tjocknat rikligt. Rör om konstant, massan brinner lätt i botten. Prova lägga några droppar av massan i kallt vatten, konsistensen ska likna mjuk lera.
  5. Rosta under tiden de hela nötterna i 175 grader cirka 10 minuter. Lämna i eftervärme men akta så de inte blir brända, nötterna bör vara varma när de rörs ner i honungsmassan.
  6. Vispa i citronskal och vaniljsocker, och blanda i de varma nötterna. Massan börjar fort stelna, så häll den fort i den förberedda formen, och jämna ut med en lätt oljad slickepott.
  7. Låt stelna 1–2 timmar, plocka ur formen och skär sedan upp i kuber med en sågtandad kniv. Förvara i en lufttät burk.
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Fransk nougat

Detta kan intressera dig

Föreslå årets Fredrika Runeberg-stipendiat 2025

Vem sprider framtidstro, bygger tillit och skapar trygghet? Nu är det dags att nominera Årets Fredrika!

Aktuellt

Enkel vardagsmat: Familjematlagning med Louise Mérus

Vi välkomnar förälder med barn att laga mat tillsammans med Marthaförbundet! Kocken och matkreatören Louise Mérus som också upprätthåller instagramkontot Marthas vardagsmat kommer att leda er igeno...

Fullkornsbitar

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2024–2025
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Smarthfisk
  • Giftfritt dagis
  • Hantera vardagen
  • Östersjöfisk åt alla
  • Uppdrag Z
  • Små fiskar övertar storkök
  • Matlust
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Östersjön 2.0
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet