• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Fransk nougat

Fransk nougat
Över 60 min

Ingredienser


Cirka 20 bitar


Ingredienser

1
äggvita
3 1/2 dl
mandlar
2 dl
jordnötter eller pistagenötter
3 dl
honung
2 dl
socker
skalet av en halv citron
1 tsk
vaniljsocker

Gör så här


  1. Förbered en ugnsfast rektangulär form (cirka 15 x 20 cm) med ett lätt oljat ark bakplåtspapper.
  2. Lägg honung och socker i en tjockbottnad kastrull. Lägg på medelvärme och rör om tills massan går från gryning och gul till slät, ljus och knappt bubblande, cirka 20 minuter.
  3. Vispa äggvitorna lätt i en annan skål, till konsistens av raklödder. Vispa i äggen i små sänder i den heta honungsblandningen.
  4. Fortsätt småkoka på medelhög värme cirka 30 minuter, tills massan tjocknat rikligt. Rör om konstant, massan brinner lätt i botten. Prova lägga några droppar av massan i kallt vatten, konsistensen ska likna mjuk lera.
  5. Rosta under tiden de hela nötterna i 175 grader cirka 10 minuter. Lämna i eftervärme men akta så de inte blir brända, nötterna bör vara varma när de rörs ner i honungsmassan.
  6. Vispa i citronskal och vaniljsocker, och blanda i de varma nötterna. Massan börjar fort stelna, så häll den fort i den förberedda formen, och jämna ut med en lätt oljad slickepott.
  7. Låt stelna 1–2 timmar, plocka ur formen och skär sedan upp i kuber med en sågtandad kniv. Förvara i en lufttät burk.
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Fransk nougat

Detta kan intressera dig

Glutenfri Runerbergtårta i form

Hushåll

Förbundsnytt: Januari 2025

Årets första Förbundsnytt bjuder på spännande nyheter! Nya säsongsrätter i receptbanken, tips för föreningarnas årsrapportering och ett kostnadsfritt nyhetsbrev för bättre vardagsekonomi. Dessutom ...

Nyheter

Solveig Forss – en passionerad marthavisionär

Familjefrågor och konsumentkunskap var en hjärtesak för Solveig Forss, martha i närmare fyrtio år och Marthaförbundets verksamhetsledare under åren 1976–1986. Hon värnade om de gamla traditionerna ...

Nyheter

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Smarthfisk
  • Giftfritt dagis
  • Hantera vardagen
  • Östersjöfisk åt alla
  • Uppdrag Z
  • Små fiskar övertar storkök
  • Matlust
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Östersjön 2.0
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet