• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Fransk nougat

Fransk nougat
Över 60 min

Ingredienser


Cirka 20 bitar


Ingredienser

1
äggvita
3 1/2 dl
mandlar
2 dl
jordnötter eller pistagenötter
3 dl
honung
2 dl
socker
skalet av en halv citron
1 tsk
vaniljsocker

Gör så här


  1. Förbered en ugnsfast rektangulär form (cirka 15 x 20 cm) med ett lätt oljat ark bakplåtspapper.
  2. Lägg honung och socker i en tjockbottnad kastrull. Lägg på medelvärme och rör om tills massan går från grynig och gul till slät, ljus och knappt bubblande, cirka 20 minuter.
  3. Vispa äggvitorna lätt i en annan skål, till konsistens av raklödder. Vispa ner äggviteskummet litet i taget i den heta honungsblandningen.
  4. Fortsätt småkoka på medelhög värme cirka 30 minuter, tills massan tjocknat rikligt. Rör om konstant, massan brinner lätt i botten. Prova lägga några droppar av massan i kallt vatten, konsistensen ska likna mjuk lera.
  5. Rosta under tiden de hela nötterna i 175 grader cirka 10 minuter. Lämna i eftervärme men akta så de inte blir brända, nötterna bör vara varma när de rörs ner i honungsmassan.
  6. Vispa i citronskal och vaniljsocker, och blanda i de varma nötterna. Massan börjar fort stelna, så häll den fort i den förberedda formen, och jämna ut med en lätt oljad slickepott.
  7. Låt stelna 1–2 timmar, plocka ur formen och skär sedan upp i kuber med en sågtandad kniv. Förvara i en lufttät burk.
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Fransk nougat

Detta kan intressera dig

Hantering av inhemsk vild fisk

Har du svårt att få in den inhemska fisken i måltiden? Eller vill du rentav lära dig hantera hela fiskar? Här är Arbis-kursen med underutnyttjad smartfisk på menyn. Kursen arrangeras i samarbete me...

Smartfisk-ambassadörsutbildning i Österbotten 2025

Är du intresserad av hållbar mat, lokal fisk och smarta sätt att använda hela fångsten? Nu har du chansen att bli en Smartfiskambassadör genom Marthaförbundets utbildning inom projektet Smartfisk –...

Så här bygger du familjens rutiner

Rutiner ger familjevardagen struktur och trygghet. När hela familjen vet vad som händer under dagen, veckan och månaden finns det alltid något att luta sig mot. Marthaförbundet tipsar om hur du byg...

Hushåll

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet