• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Fläsksås med kokt potatis

Fläsksås med kokt potatis
Över 60 min

Ingredienser


4 portioner


600 g
grissida
1
stor lök
Cirka 1 tsk
salt
Kryddpeppar
Svartpeppar
6 dl
kokande vatten
1/2 dl
vetemjöl
3–4 msk
smör

Så gör du


  1. Låt köttet stå i rumstemperatur ungefär en halv timme före stekning.
  2. Skär köttet i tunna strimlor eller tärningar. Finhacka den skalade löken.
  3. Bryn köttet långsamt i gjutjärnspanna så att fettet hinner smälta och köttet får färg, lägg i löken och bryn försiktigt så den får fin brun färg men inte bränns vid.
  4. Flytta över köttet och löken i en gryta.
  5. Lägg smöret och mjölet i en gjutjärnspanna och bryn så det får fin färg. Häll vatten i pannan, lite i taget medan du vispar. Häll blandningen över köttet i grytan och smaksätt med salt och svartpeppar. Såsen kan också smaksättas med kryddpeppar.
  6. Låt sjuda under lock i cirka en timme. Servera med kokt potatis, lingon och surkål.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Höst
  • Vinter
  • Måltid
  • Lunch
  • Middag
  • Huvudråvara
  • Potatis
  • Kött, vilt
  • Mattraditioner
  • Husmanskost
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Fläsksås med kokt potatis

Detta kan intressera dig

Kolumn: I en värld full av prestationskrav måste trädgården vara förlåtande

Philip Teir började odla grönsaker under pandemin, och har med åren blivit allt mer ödmjuk inför trädgårdsodlingens utmaningar och möjligheter. För honom är en av de största behållningarna drömmarn...

Tidskriften Martha

Lantbygdsnätverkets träff om NATO och den nya beredskapen - Se Marika Danielssons anförande!

Hur bygger vi mer resilienta civilsamhällen i ett osäkrare världsläge? Det diskuterades på Lantbygdsnätverkets träff 12.3. Här kan du lyssna på Marika Danielssons anförande!

Hushåll

Lucka 8: Ungmarthas julkalender

Apelsin som ljuslykta Ett enkelt sätt att skapa både värme och stämning under vinterkvällarna är att använda en urgröpt apelsin som ljuslykta. Det milda ljuset från värmeljuset tillsammans med den ...

UngMartha

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet