• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Fiskterrine

Fiskterrine
Över 60 min

Ingredienser


400 g
gäddfilé, torskfilé eller annan vit fisk utan skinn
200 g
laxfilé utan skinn och ben
1 tsk
salt
2 krm
cayennepeppar
1 msk
dijonsenap
1 msk
potatismjöl
3
ägg
3 dl
vispgrädde

Romsås

5 dl
crème fraiche eller turkisk matyoghurt
4 msk
majonnäs
1/2 dl
finhackad gräslök
1/2
finhackad rödlök
1 msk
citronsaft, alternativt havtornssaft
1 dl
rom, till exempel gädd-, sik- eller löjrom

Så gör du:


  1. Fisken, äggen och grädden ska vara kylskåpskalla.
  2. Sätt ugnen på 150 grader. Koka upp en kastrull med 3 liter vatten.
  3. Klä en avlång terrineform, sockerkaksform eller brödform med ett bakplåtspapper (klipp det smalare så att det passar i formen – kortsidorna behöver ej täckas).
  4. Skär fiskfiléerna i bitar och lägg dem tillsammans med saltet i en matberedare monterad med kniv. Kör till en finfördelad fiskfärs.
  5. Tillsätt cayennepeppar, citronsaft, senap, potatismjöl samt ägg – ett i taget under gång. Tillsätt grädde lite i taget.
  6. Fördela färsen i formen. Skaka formen lite eller slå den lätt mot köksbänken så att eventuella luftfickor försvinner. Vik över bakplåtspappret och klipp bort överflödigt papper.
  7. Ställ in en ugnsform med höga kanter i ugnen och häll i vatten runt om.
  8. Grädda fiskterrinen i 1 timme, innertemperaturen bör vara minst 60 grader.
  9. Ta ut och låt fiskterrinen svalna.
  10. Hit kan du förbereda och ha fiskterrinen inslagen i bakplåtspapper i kylen någon eller några dagar.
  11. Vid servering stjälper du upp terrinen och skär i fina cirka 1,5-2 cm tjocka skivor.
  12. Servera fiskterrinen med romsåsen, kokt potatis samt grönsallad och tomater.

Romsås till fiskterrinen


  1. Blanda matyoghurt, hackad rödlök, majonnäs, gräslök och rom till en sås.

Kategorier

  • Recept
  • Måltid
  • Lunch
  • Middag
  • Maträtt
  • Förrätter
  • Huvudråvara
  • Ägg
  • Fisk
  • Smartfisk
  • Mattraditioner
  • Jul
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Fiskterrine

Detta kan intressera dig

Glutenfri bulladeg med saffransfyllning

Recept

Årets marthaglögg 2024

Recept

Glutenfri jullimpa

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet