Fiskterrine
Ingredienser
400 g
gäddfilé, torskfilé eller annan vit fisk utan skinn
200 g
laxfilé utan skinn och ben
1 tsk
salt
2 krm
cayennepeppar
1 msk
dijonsenap
1 msk
potatismjöl
3
ägg
3 dl
vispgrädde
Romsås
5 dl
crème fraiche eller turkisk matyoghurt
4 msk
majonnäs
½ dl
finhackad gräslök
½
finhackad rödlök
1 msk
citronsaft alt. havtornssaft
1 dl
rom, till exempel gädd-, sik- eller löjrom
Gör så här:
- Fisken, äggen och grädden ska vara kylskåpskalla.
- Sätt ugnen på 150 grader. Koka upp en kastrull med 3 liter vatten.
- Klä en avlång terrineform, sockerkaksform eller brödform med ett bakplåtspapper (klipp det smalare så att det passar i formen – kortsidorna behöver ej täckas).
- Skär fiskfiléerna i bitar och lägg dem tillsammans med saltet i en matberedare monterad med kniv. Kör till en finfördelad fiskfärs.
- Tillsätt cayennepeppar, citronsaft, senap, potatismjöl samt ägg - ett i taget under gång. Tillsätt grädde lite i taget.
- Fördela färsen i formen. Skaka formen lite eller slå den lätt mot köksbänken så att eventuella luftfickor försvinner. Vik över bakplåtspappret och klipp bort överflödigt papper.
- Ställ in en ugnsform med höga kanter i ugnen och häll i vatten runt om.
- Grädda fiskterrinen i 1 timme, innertemperaturen bör vara minst 60 grader.
- Ta ut och låt fiskterrinen svalna.
- Hit kan du förbereda och ha fiskterrinen inslagen i bakplåtspapper i kylen någon eller några dagar.
- Vid servering stjälper du upp terrinen och skär fina cirka 1,5-2 cm tjocka skivor.
- Servera fiskterrinen med romsåsen, kokt potatis samt grönsallad och tomater.
Romsås till fiskterrinen
- Blanda matyoghurt, hackad rödlök, majonnäs, gräslök och rom till en sås i en skål.
![Fiskterrine](/uploads/_1200x803_crop_center-center_82_line/28907-DSC_0346.jpeg 1200w, /uploads/_2400x1606_crop_center-center_61_line/28907-DSC_0346.jpeg 2400w, /uploads/_992x664_crop_center-center_82_line/28907-DSC_0346.jpeg 992w, /uploads/_1984x1328_crop_center-center_61_line/28907-DSC_0346.jpeg 1984w, /uploads/_768x514_crop_center-center_60_line/28907-DSC_0346.jpeg 768w, /uploads/_1536x1028_crop_center-center_45_line/28907-DSC_0346.jpeg 1536w, /uploads/_576x385_crop_center-center_60_line/28907-DSC_0346.jpeg 576w, /uploads/_1152x771_crop_center-center_45_line/28907-DSC_0346.jpeg 1152w)