• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Fiskterrine

Fiskterrine
Över 60 min

Ingredienser


400 g
gäddfilé, torskfilé eller annan vit fisk utan skinn
200 g
laxfilé utan skinn och ben
1 tsk
salt
2 krm
cayennepeppar
1 msk
dijonsenap
1 msk
potatismjöl
3
ägg
3 dl
vispgrädde

Romsås

5 dl
crème fraiche eller turkisk matyoghurt
4 msk
majonnäs
1/2 dl
finhackad gräslök
1/2
finhackad rödlök
1 msk
citronsaft, alternativt havtornssaft
1 dl
rom, till exempel gädd-, sik- eller löjrom

Så gör du:


  1. Fisken, äggen och grädden ska vara kylskåpskalla.
  2. Sätt ugnen på 150 grader. Koka upp en kastrull med 3 liter vatten.
  3. Klä en avlång terrineform, sockerkaksform eller brödform med ett bakplåtspapper (klipp det smalare så att det passar i formen – kortsidorna behöver ej täckas).
  4. Skär fiskfiléerna i bitar och lägg dem tillsammans med saltet i en matberedare monterad med kniv. Kör till en finfördelad fiskfärs.
  5. Tillsätt cayennepeppar, citronsaft, senap, potatismjöl samt ägg – ett i taget under gång. Tillsätt grädde lite i taget.
  6. Fördela färsen i formen. Skaka formen lite eller slå den lätt mot köksbänken så att eventuella luftfickor försvinner. Vik över bakplåtspappret och klipp bort överflödigt papper.
  7. Ställ in en ugnsform med höga kanter i ugnen och häll i vatten runt om.
  8. Grädda fiskterrinen i 1 timme, innertemperaturen bör vara minst 60 grader.
  9. Ta ut och låt fiskterrinen svalna.
  10. Hit kan du förbereda och ha fiskterrinen inslagen i bakplåtspapper i kylen någon eller några dagar.
  11. Vid servering stjälper du upp terrinen och skär i fina cirka 1,5-2 cm tjocka skivor.
  12. Servera fiskterrinen med romsåsen, kokt potatis samt grönsallad och tomater.

Romsås till fiskterrinen


  1. Blanda matyoghurt, hackad rödlök, majonnäs, gräslök och rom till en sås.

Kategorier

  • Recept
  • Måltid
  • Lunch
  • Middag
  • Maträtt
  • Förrätter
  • Huvudråvara
  • Ägg
  • Fisk
  • Smartfisk
  • Mattraditioner
  • Jul
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Fiskterrine

Detta kan intressera dig

Grillad nykål, bönröra med rostad vitlök och brynt dillsmör

Recept

Helgrillad gös med algoli

Recept

Krämig abborrgryta med tomat och kapris

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Smarthfisk
  • Giftfritt dagis
  • Hantera vardagen
  • Östersjöfisk åt alla
  • Uppdrag Z
  • Små fiskar övertar storkök
  • Matlust
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Östersjön 2.0
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet