• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Citronstekt lamm med rostade morötter

Ingredienser


Cirka 1,2 kg
lammstek, benfri
1 msk
smör
4 krm
salt
2 dl
kalvbuljong av fond
1 ½ kg
kokt potatis

Marinad

1
citron, rivet skal och pressad saft
4
vitlöksklyftor
2 msk
olivolja
1 msk
svartpeppar
1 kruka
färsk oregano eller 1 msk torkad

Rostade morötter

1 kg
morötter
2
vitlöksklyftor, hackade
2 msk
honung
2 msk
olivolja
2 krm
salt
1 krm
svartpeppar

Så gör du


  1. Blanda marinaden. Lägg köttet i en rostfri skål och häll över marinaden. Låt marinera minst ett par timmar i kylen – gärna över natten.
  2. Lyft upp köttet och skrapa bort marinaden. Bryn köttet runt om i fettet i en stekpanna, salta och lägg över i en ugnsform. Vispa ur stekpannan med lite varmt vatten och häll i formen. Sätt in en stektermometer i den tjockaste delen av köttet. Stek i nedre delen av ugnen i 150 grader till 65 grader. Låt köttet vila minst 15 minuter innan det skärs upp.
  3. Vispa ur ugnsformen med kalvbuljongen, sila och servera som skysås.
  4. Höj ugnstemperaturen till 250 grader. Lägg morötter och vitlök i en ugnsform. Blanda resten av ingredienserna, ringla över och blanda runt.
  5. Rosta i mitten av ugnen cirka 20 minuter. Koka potatisen under tiden. Servera köttet med skysåsen, morötterna och potatisen.

Kategorier

  • Recept
  • Måltid
  • Middag
  • Buffé
  • Maträtt
  • Ugnsrätt
  • Huvudråvara
  • Kött, vilt
  • Mattraditioner
  • Påsk
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter

Detta kan intressera dig

Nyfiken på personlig rådgivning? Så här funkar det!

Visste du att Marthaförbundets ekonomirådgivare erbjuder personlig rådgivning? Oavsett om det handlar om stora eller små frågor kan det vara värdefullt att höra en annan persons perspektiv. Många s...

Ekonomi

Tekakor

Recept

Gunilla Örnell verkar för vi-anda och gemenskap

Redan i slutet av 1800-talet blev ön Högsåra i Åbolands skärgård ett omtyckt turistmål. När det är högsäsong lockar den vackra skärgårdsmiljön stora skaror av båtfolk och andra besökare. Men Högsår...

Tidskriften Martha

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Smarthfisk
  • Giftfritt dagis
  • Hantera vardagen
  • Östersjöfisk åt alla
  • Uppdrag Z
  • Små fiskar övertar storkök
  • Matlust
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Östersjön 2.0
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet