Äppelgalette med mandel
Ingredienser
5 dl
 speltsikt
                    2 msk
 socker
                    150 g
 smör
                    1 dl
 iskallt vatten
                    Fyllning
200 g
 smör
                    2 dl
 socker
                    2
 ägg
                    100 g
 mald mandel
                    80 g
 malda hasselnötter
                    1 nypa
 salt
                    Cirka 5–7
 skivade äpplen
                    1 tsk
 kardemumma
                    ½ dl
 flagad mandel
                    1
 ägg för pensling
                    Så gör du
- Mördegen: blanda alla torra ingredienser. Tärna smöret. Blanda snabbt till en smulig deg. Droppa i vattnet och för ihop till en degklump. Platta ut den. Låt vila i kylskåpet i cirka en timme.
- Sätt ugnen på 200 grader. Vispa med en elvisp smör och socker tills det blir vitt och poröst. Tillsätt ett ägg i taget och till sist mald mandel och hasselnötter.
- Skiva äpplena med skalet på.
- Kavla ut degen till en rund cirkel på en bakplåt beklädd med bakplåtspapper. Bred ut mandelkrämen i mitten över degen och placera äppelskivorna ovanpå, vik in kanterna ovanpå äpplena och strö på mandelflagor.
- Pensla degen med ett uppvispat ägg. Grädda i ugnen i cirka 30 minuter. Servera med exempelvis vaniljglass eller vispgrädde.
 
               
       
      