Äppelgalette med mandel
Ingredienser
5 dl | speltsikt |
2 msk | socker |
150 g | smör |
1 dl | iskallt vatten |
Fyllning |
|
---|---|
200 g | smör |
2 dl | socker |
2 | ägg |
100 g | mald mandel |
80 g | malda hasselnötter |
1 nypa | salt |
Cirka 5–7 | skivade äpplen |
1 tsk | kardemumma |
½ dl | flagad mandel |
1 | ägg för pensling |
Så gör du
- Mördegen: blanda alla torra ingredienser. Tärna smöret. Blanda snabbt till en smulig deg. Droppa i vattnet och för ihop till en degklump. Platta ut den. Låt vila i kylskåpet i cirka en timme.
- Sätt ugnen på 200 grader. Vispa med en elvisp smör och socker tills det blir vitt och poröst. Tillsätt ett ägg i taget och till sist mald mandel och hasselnötter.
- Skiva äpplena med skalet på.
- Kavla ut degen till en rund cirkel på en bakplåt beklädd med bakplåtspapper. Bred ut mandelkrämen i mitten över degen och placera äppelskivorna ovanpå, vik in kanterna ovanpå äpplena och strö på mandelflagor.
- Pensla degen med ett uppvispat ägg. Grädda i ugnen i cirka 30 minuter. Servera med exempelvis vaniljglass eller vispgrädde.
