• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Alexandersbakelse

Alexandersbakelse
Över 60 min

Ingredienser


200 g
smör
1
litet ägg eller en äggula
1 dl
socker
4 dl
vetemjöl
1 dl
hallonsylt
1 dl
florsocker

Gör så här


  1. Nyp ihop mjöl, socker och smör till en smulig massa. Tillsätt ägget och rör ihop till en jämn deg.
  2. Kavla massan mellan två bitar bakplåtspapper till en cirka ½ cm tjock, rektangulär skiva.
  3. Flytta till en ugnsplåt, ta bort den övre skivan bakplåtspapper och grädda cirka 20 minuter i mitten av ugnen på 175 grader, tills skivan fått en lätt brun färg. Låt svalna en aning, och skär skivan i halva med en vass brödkniv.
  4. Bred ut sylt över ena skivan, och lyft försiktigt den andra skivan över. Använd till exempel ett par stekspadar till hjälp för att lyfta skivan.
  5. Blanda florsocker och vatten till en jämn glasyr. Lägg ¼ av glasyren åt sidan, och färga den rosa med till exempel några droppar röd saft eller en klick hallonsylt. Lägg den rosa glasyren i en spritspåse.
  6. Sprid den vita glasyren jämt över hela bakelsen, använd en palettkniv eller kakspade doppat i hett vatten till hjälp vid behov. Spritsa sedan den rosa glasyren på i tunna ränder. Dra en cocktailpinne lätt över glasyren (vinkelrätt över ränderna) turvis uppåt och nedåt för att skapa marmormönstret.
  7. Låt bakelsen stå och dra minst en timme innan du skär upp den. Använd en vass sågtandad kniv, och torka av kniven mellan varje snitt.

Kategorier

  • Recept
  • Måltid
  • Buffé
  • Maträtt
  • Söta bakverk
  • Huvudråvara
  • Spannmål
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Alexandersbakelse

Detta kan intressera dig

Grillad nykål, bönröra med rostad vitlök och brynt dillsmör

Recept

Helgrillad gös med algoli

Recept

Krämig abborrgryta med tomat och kapris

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Smarthfisk
  • Giftfritt dagis
  • Hantera vardagen
  • Östersjöfisk åt alla
  • Uppdrag Z
  • Små fiskar övertar storkök
  • Matlust
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Östersjön 2.0
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet