Alexandersbakelse
Ingredienser
200 g
smör
1
litet ägg eller en äggula
1 dl
socker
4 dl
vetemjöl
1 dl
hallonsylt
1 dl
florsocker
Gör så här
- Nyp ihop mjöl, socker och smör till en smulig massa. Tillsätt ägget och rör ihop till en jämn deg.
- Kavla massan mellan två bitar bakplåtspapper till en ca ½ cm tjock, rektangulär skiva.
- Flytta till en ugnsplåt, ta bort den övre skivan bakplåtspapper och grädda ca 20 minuter i mitten av ugnen på 175 grader, tills skivan fått en lätt brun färg. Låt svalna en aning, och skär skivan i halva med en vass brödkniv.
- Bred ut sylt över ena skivan, och lyft försiktigt den andra skivan över. Använd t.ex. ett par stekspadar till hjälp för att lyfta skivan.
- Blanda florsocker och vatten till en jämn glasyr. Lägg ¼ av glasyren åt sidan, och färga den rosa med t.ex. några droppar röd saft eller en klick hallonsylt. Lägg den rosa glasyren i en spritspåse.
- Sprid den vita glasyren jämt över hela bakelsen, använd en palettkniv eller kakspade doppat i hett vatten till hjälp vid behov. Spritsa sedan den rosa glasyren på i tunna ränder. Dra en cocktailpinne lätt över glasyren (vinkelrätt över ränderna) turvis uppåt och nedåt för att skapa marmormönstret.
- Låt bakelsen stå och dra minst en timme innan du skär upp den. Använd en vass sågtandad kniv, och torka av kniven mellan varje snitt.
![Alexandersbakelse](/uploads/_992x1488_crop_center-center_82_line/alexander.jpg 992w, /uploads/_768x1152_crop_center-center_60_line/alexander.jpg 768w, /uploads/_576x864_crop_center-center_60_line/alexander.jpg 576w)