Värstingarna i fruktskålen

Klassikerna i fruktskålen – banan, äpple, päron, vindruvor och apelsin – är de mest besprutade av frukterna. Många av dem redan från ett tidigt skede. Följaktligen innehåller de rester av bekämpningsmedel. Anita Storm, ekologirådgivare på Marthaförbundet, rekommenderar ekologiska och inhemska alternativ till de besprutade frukterna.

Varför ska vi undvika de här frukterna?
– Frukterna kommer från besprutade odlingar, där besprutningen påverkat både de som jobbat där och omgivningen. Men de påverkar såklart också vi som konsumenter. Särskilt barn är känsliga för rester av bekämpningsmedel, som kan vara både hormon- och reproduktionsstörande, och bör undvika att äta de här frukterna.

Hjälper inte skalet på apelsin eller banan att hålla giftet ute? Eller att tvätta äpplen, vindruvor och päron?
– Tyvärr går det inte att tvätta bort resterna av bekämpningsmedel eftersom många frukter börjar besprutas redan i ett väldigt tidigt skede, redan i samband med blomingen. Rester av bekämpningsmedel återfinns i hela frukten, med andra ord hjälper inte ett tjockt skal för att hålla giftet ur fruktköttet.

Är ekologiska alternativ bättre?
– Ja. Om du tänker äta dessa, välj då ekologisk.

Vad finns det för alternativ till den klassiska fruktskålen?
– Fyll din fruktskål med inhemska frukter eller ekologiska importerade. I och med nya lagrinsmetoder finns inhemska äpplen att tillgå så gott som hela året. Dock kan även inhemska frukter, främst päron, äpple och lite plommon, kan vara besprutade. Men här är det lättare att kontakta och diskutera odlaren.

Se alla artiklar