Vadå köpfri november? 

Vadå köpfri november? 

Du är kanske bekant med Köp inget!-dagen som uppmärksammas årligen den sista fredagen i november? Dagen, som instiftats av Luonto-Liitto, uppmuntrar till att stanna upp och reflektera över den egna konsumtionen. Både vår ekonomi och vår miljö mår bra av att reflektera över vad vi använder våra pengar till, vad vi konsumerar och hur vi prioriterar i vår konsumtion.

Köp inget!-dagen uppmärksammas samma dag som Black Friday, en konsumtionsfest med rötter i USA som har växt oerhört i popularitet och även nått Finland. Dagen orsakar långa köer och panikartade slagsmål när konsumenter tävlar om vem som ska få köpa de rabatterade produkterna.

Det är knappast en slump att Black Friday infaller dagen efter den amerikanska tacksägelsefesten, en helg när amerikanerna borde tillbringa tid med familjen och visa tacksamhet över allt gott som året fört med sig. Amerikanerna är då ofta lediga från sina jobb, och har tid att gå till butiken och köa för att köpa rabatterade iPads. Samtidigt infaller Black Friday endast några veckor för julen, och uppmanar därmed till ytterligare konsumtion.

Att låta bli att konsumera under en dag torde inte vara speciellt svårt. Men kan du låta bli att konsumera under en hel månad? Marthaförbundet utmanar till en köpfri november. Utmana vänner, kollegor och familj. Använd #köpfrinovember och sprid gärna information och konsumtionskunskap i era kanaler.

Reglerna är som följer: under november månad får du inte köpa annat än mat, medicin och bränsle om du är beroende av bil och resekort om du rör dig med kollektivtrafik.

Några tips för en lyckad köpfri november:

  • Passa på att tömma frys och skafferi.
  • Reparera sådant som gått sönder istället för att köpa nytt.
  • Avfölj konton på sociala medier och nyhetsbrev som lockar dig till konsumtion. Sätt en "Ingen reklam - tack!"-lapp på din postlåda eller dörr.
  • Undvik att röra dig i köpcentrum och liknande platser om du har svårt att motstå frestelser.
  • Fundera på aktiviteter som inte kostar något: besök exempelvis bibliotek.
  • Planera dina måltider och använd inhemska råvaror i säsong.
  • Ordna en klädbytardag med dina vänner.
  • Utmana vänner och bekanta att delta.

För en extra lyckad köpfri november kan du bokföra dina utgifter under månaden, exempelvis i Marthaförbundets budgetexcel, (eller ladda ner filen nedan) och fundera på vad du i fortsättningen vill prioritera i din ekonomi. Väcker köpstoppet några tankar? Vad kunde du istället göra med de inbesparade pengarna? I bästa fall formar köpstoppet nya rutiner som leder till att du blir en annorlunda konsument som reflekterar mera över din konsumtion.

Dela gärna med dig av dina erfarenheter under #köpfrinovember och följ Marthas sociala kanaler för inspiration på vägen.

Se alla artiklar