Underhåll barnens garderob

Underhåll barnens garderob

Att ta hand om barnkläder behöver inte vara kostsamt eller tidskrävande. Med några enkla knep kan du förlänga klädernas livslängd, spara pengar och bidra till en mer hållbar livsstil. Här är fem användbara tips för att vårda barnens kläder på ett smart sätt.

Reparera i första hand

Ofta kastas kläder på grund av små problem, såsom söndriga dragkedjor eller slitna byxknän. I stället för att slänga dem kan du reparera dem. Med ett litet sykit hemma kan du med nål och tråd sy fast små hål som uppstår och byta ut en knapp som lossnat. Urväxta barnbyxor med hål på knäna kan få nytt liv genom att du klipper upp dem vid knäna och syr in en förlängningsbit, vilket ger byxorna ökad slitstyrka och längre livslängd.

I den här videon visar hur du lappar trasiga byxknän och samtidigt får lite mera byxlängd.

På barnkläder kan man med fördel använda all sin fantasi och göra en färggrann och synlig lagning, till exempel med broderier.

Reparera dragkedjan

Att en dragkedja öppnar sig betyder inte nödvändigtvis att dragkedjan är trasig, oftast är det endast själva draglåset som krånglar. Om draglåset blivit slitet, glappt och inte längre kan stänga kedjan kan du försöka att försiktigt klämma ihop dragarens sidor med en tång. Om detta inte hjälper kan draglåset också bytas ut hos en sömmerska eller skomakare. Om själva dragkedjan är trasig är dock det enda som hjälper att byta ut hela dragkedjan. Sök på YouTube efter hjälp och syinstruktioner om dragkedsbyte, eller be en kompis eller den lokala sömmerskan om hjälp.

Byt ut fothällorna

Fothällor till overaller och utebyxor, dvs. gummibanden i bensluten som läggs under skorna, slits ofta ut snabbt. I din lokala tyg- eller handarbetsaffär kan du köpa gummiband med knapphål på metervara, och klippa dessa till önskad längd. Elda bara lätt på kanterna för att förhindra att kanterna på gummibanden öppnar sig. Förvara de färdigklippta gummibanden lättillgängliga i farstun, så att även barnen kan hitta dem och byta vid behov. Om knapparna inuti byxbenen lossnat, sys de enkelt på med en synål och dubbel tråd.

Snabba fix med limlappar och klädborstar

Limlappar är ett snabbt och enkelt sätt att laga mindre hål i kläder. Limlappar av bra kvalitet, som gnuggas fast utan att vare sig behöva sys eller strykas, räddar dagiskläder, overaller som fått hål, ryggsäckar och annat som skulle vara svårt att sy. Borstar för kläder är oumbärliga, använd dem utomhus för att snabbt borsta bort snö och smuts från ytterkläder och skor, så att de torkar snabbare. Inomhus tar du effektivt bort smuts, fläckar, hår och noppor från familjens kläder med en klädborste.

Naturlig fläckborttagning

Ju snabbare du behandlar en fläck, desto lättare är den att få bort. Har fläcken redan torkat in lönar det sig att förbehandla fläcken innan du lägger plagget i tvättkorgen eller tvättmaskinen. Att gnugga fläckar med lite vatten och galltvål innan du tvättar dem gör stor skillnad. En annan effektiv metod är att placera fläckade plagg utomhus under en solig dag. Solljus är bra på att naturligt bleka bort fläckar.

Läs mera om fläckborttagning här.

Välj kläder som växer med barnen

När det är dags att köpa nytt, leta efter kläder med växande funktioner. Byxor och tröjor med uppvikbara muddar ger mer anpassningsbara kläder som växer med barnet. På ytterkläder, leta efter förlängningsdelar i byxbenen och justerbara gummiband i midjan, så får du kläder som kan användas fler säsonger. Genom att fråga i butiken och välja sådana kläder kan vi gemensamt öka efterfrågan på hållbarare och bättre designade kläder.

Genom att använda dessa enkla knep kan du förlänga användningstiden för barnens kläder och samtidigt spara pengar och minska familjens miljöpåverkan. Kom ihåg att små vardagliga insatser gör stor skillnad för både plånbok och planet.

Text av Maria Holm, klädvårdsexpert

Bearbetad av Marina Nygård, ekonomirådgivare

Se alla artiklar