Tappa björksav!

Tappa björksav!

Björksav tappas på våren. Traditionsenligt under tiden mellan islossning och mössöron. Med andra ord under april och maj. Du får endast tappa björksav på egen mark, det vill säga på egen gård eller i egen skog, tappningen ingår inte i allemansrätten.

Saven hjälper björken komma igång inför växtperioden, med andra ord växer björken inte lika bra efter tappning, men inte nödvändigtvis märkbart. Om du tappar sav år efter år, se då till att byta träd.

Björksaven har många hälsofördelar. Den består till 98 procent av vatten, och utöver det bland annat xylitol, olika syror, C-vitamin, kalium och andra mineraler och spårämnen. Den är helt enkelt ett hälsosamt vatten, mycket bra som återhämtande efter att du sportat eller utfört tyngre aktiviteter.

Så här tappar du björksav

Du behöver:

  • Borrmaskin med borr som är ungefär lika grov som slangen.
  • Slang, godkänd för livsmedel/dricksvatten.
  • Kärl, exempelvis flaskor, hinkar, dunkar. Hinkar med lock är ett bra och hygieniskt alternativ som håller insekter och skräp ute, borra ett hål för slangen i locket.

Håll god hygien genom hela processen. Sterilisera kärl, slang och borr. Då blir hållbarheten på saven bättre.

  • Välj ut en björk på din tomt/i din skog. Den ska vara kring 20–30 cm i diameter i brösthöjd, men kan även vara större. Ju större krona på björken, desto mera sav. Max två hål på ett träd under ett år. Olika träd har olika smak på saven.

  • Borra ett 2–3 cm djupt hål på halvmeters höjd på björkens skuggsida.
  • Fäst slangen i hålet. Placera andra ändan av slangen i kärlet.
  • Du kan få upp till 20 lite sav per dygn/björk. Töm kärlen dagligen och sterilisera. När saven är slut i trädet märks det på savens färgen, som inte längre är klar.
  • Täpp igen borrhålet med bivax eller kåda för att förhindra exempelvis röta i trädet.

Använd björksav

Björksaven kan du dricka som sådan, eller använda i matlagning eller bakning. Den går också bra att frysa in. Björksav är en väldigt känslig produkt, så hantera den snabbt och frys in. Som sådan håller den i ungefär fyra dagar i kylskåp.

Se alla artiklar