26.03.2015

Svinnkampen vill skapa en rörelse mot matsvinnet

Svinnkampen vill skapa en rörelse mot matsvinnet

Hela livsmedelskedjan skapar matsvinn. Hemhushållen står för cirka 35 % av allt spill. Vi finländare slänger i medeltal 24 kilo mat ämnad att äta per person/år, till ett värde av cirka 200 miljoner euro. Livsmedelsindustrin åstadkommer därtill 75–140 miljoner kg matsvinn per år. Offentliga måltiden står för en något mindre del av svinnet, 75–85 miljoner kg per år. Handelns andel i matsvinnet är 65–75 miljoner kg per år.

Vem slänger?

Stora variationer finns. Mest mat slängs i små- eller singelhushåll. Unga kvinnor i städer slänger mest mat. Överlag slänger hushåll där kvinnor gör uppköpen mera mat.

Vad slängs?

Årligen slängs:

  • 22 miljoner kg grönsaker
  • 8 miljoner kg potatis
  • 20 miljoner kg mjölkprodukter
  • 21 miljoner kg hemlagad mat
  • 12 miljoner kg bröd
  • 2,3 miljoner kg ost
  • 11 miljoner kg färsk fisk
  • 11 miljoner kg kött
  • 11 miljoner kg hämtmat
  • 11 miljoner kg ägg
  • 300 000 kg popcorn, chips och godis

    Sammanlagt slängs cirka 130 miljoner kg varje år i hemhushållen. Källa: Foodspill/ MTT. Läs hela undersökningen här.

Varför slänger vi?

Orsaker till varför mat slängs kan vara bland annat:

  • Överbliven mat som du gjort för mycket av känns inte intressant att äta nästa dag.
  • Vi köper hem ”spännande” produkter som vi inte ”hinner och orkar” tillreda mat av.
  • Kryddpastor och såser tenderar användas till en rätt, och bli sedan kvar i kylen.
  • Bäst före datumet innebär inte att varan är oätlig. Exempelvis slänger många mjölk- och mjölkprodukter då bäst före-datumet passerat, utan att ens dofta och smaka på produkten.
  • Tyvärr hamnar rotsaker och grönsaker alltför ofta direkt från grönsakslådan i komposten. Sundhetstänket vid grönsaksdisken räcker inte riktigt hela vägen.

En sammanfattning av problematiken

I medeltal slängs 23–24 kilo mat per person, vilket direkt belastar miljön och den egna ekonomin. Orsakerna är avsaknaden av livsmedelskunskap och matlagningsfärdigheter, slit och släng-konsumtionen, ignorans och lättja.

Matsvinn är mat som är ämnad att ätas, men som av en eller annan orsak blir avfall. Det är alltså inte morotsskalet som utgör svinn, utan när hela moroten slängs.

Text: Elisabeth Eriksson & Karin Lindroos
Foto: Karin Lindroos
Se alla artiklar