Svinnkampen besökte Ingå

Svinnkampen besökte Ingå


Sofi (bilden ovan) tipsar: "Ha en fryskampanj hemma! Köp inget de dagarna och töm frysen."Emelie och Charlotta tipsar: "Gör ugnspannkaka av rester, exempelvis mjölk som passerat bäst före-datumet, skinka, grönsaker, bacon. Man tager vad man haver."Marthor från Ingå och Virkby tipsar!

Hilkka: "Gör bananpannkaka eller bananplättar av bruna bananer. Eller göm rester under ett osttäcke och servera i skenet av tänka ljus, så misstänker ingen något."

Maj-Britt: "Använd upp också kaffeskvätten som kallnat, gör en dryck med exempelvis is och grädde. Kaffesumpen gör gott för rabatterna."


Virkbymarthor tipsar!

Siv: "Ta med gårdagens middagsrester i en lunchbox till jobbet. Svinnkampen har lärt mig att ta tillvara på allt, och äta som lunch nästa dag."
Benita: "Lägg gårdagen kokta pasta i en minestronesoppa. Eller gör en enkel rätt med pasta, kokosmjölk, ost och vad du hittar i grönsakslådan, exempelvis squash eller morötter. En riktig man tager vad man haver-rätt."Peter tipsar: "Gör en ´måkarådda´ av rester. Stek exempelvis upp makaronilåda, knackorv och annat du råkar ha hemma som passar till ´måkaråddan´."FLERA TIPS

Anna: "Stek överblivet ris med grönsaker, lök, olja, soltorkade tomater och annat som råkar finnas hemma."

Linda: "Beräkna rätt så uppstår inget matsvinn."

Anki: "Gå inte till butiken innan du tömt kylskåpet."

Lena: "Stirra inte på bäst före-datum. Mjölk som passerat bäst före-datum passar bra i till exempel semlor eller plättsmet. Gör sylt av bär i frysen. Det är en planeringsfråga också, köp inget extra. Eller köp större mängder på en gång och frys ner. Många råvaror som passerat sina glansdagar passar bra i grytor."

Sonja: "Gårdagens potatismos är god som stekt med en sås. Eller i en potatislimpa eller rieska. Lite ledsna grönsaker hackar jag fint, steker upp med kokosmjölk och serverar med pasta. Gårdagens pasta passar bra i en minestronesoppa."

Monica: "Planera och gör uppköpslistor."

Varpu: "Tro inte alltid på datumen, dofta och känn efter."

Dita: "Gör en pyttipanna med kokt potatis från gårdagen, lök, bacon och stekt ägg. Och sallad till. Av överbliven mos kan man göra mosbullar – rör ner ägg, aningen mjöl och eventuellt lite mjölk för konsistensen skull. Krydda och forma till bullar och stek upp. Servera med rökt skinka och sallad."

Se alla artiklar