Smartha jultips i sista minuten

Smartha jultips i sista minuten

Några korta tips i sista minuten, det bjuder hushållsrådgivare Elisabeth Eriksson på idag.

 • Stäng av skärmarna och damma av det roliga brädspelet. Lägg på trevlig musik, dags för en mysig spelkväll, alla tillsammans.
 • Julstädning är något jag själv för länge sedan förflyttat till våren. Ta det som ett tips.
 • Släng inte skinkfettet i vasken. Häll det i en tom mjölkkartong för att stelna och lägg sedan i brännbart eller bioavfall.
 • Sänk temperaturen i kylskåpet till +2 grader under julhelgen. Speciellt fisk håller då bättre. Dagarna innan jul är det på sin plats att ”äta ur” förråden och torka av kylen innan all extra mat kommer in.
 • Tänk på matens hållbarhet redan när ni äter. Förvaras gravad fisk välförpackad i +2 grader håller det galant 5 dagar. Har den stått framdukad på julbordet i timmar är hållbarheten inte lång. Därför rekommenderar vi att bara duka fram den mängd som vi beräknar gå åt till en måltid och förvara resten i kylskåp tills en annan måltid.
 • Sätt eventuella presentpengar och presentkort ämnade för något speciellt ändamål åt sidan eller på ett skilt konto beorende på i vilket format de är. På så sätt blandar du inte ihop dem med din egen ekonomi utan sparar dem för sitt egna ändamål. Annars är det lätt hänt att du handlar havregryn för pengarna som var ämnade för lyx i vardagen.
 • Sätt in datum i kalendern för när felköpta presenter ska returneras.
 • Minns att det finns ett liv efter jul!
Bildtext: Risgrynsgröt kan kokas mycket energisnålt. Koka upp den kraftigt och ta den sedan av plattan och linda in den i handdukar eller en filt och låt den stå i 4–5 timmar på ett tjockt skärbräde.
Risgrynsgröt kan kokas mycket energisnålt. Koka upp den kraftigt och ta den sedan av plattan och linda in den i handdukar eller en filt och låt den stå i 4–5 timmar på ett tjockt skärbräde.

Risgrynsgröt

Ingredienser:

3 dl vatten
1 ½ dl risgryn
½–1 tsk salt
1 msk smör
1 bit kanel
7–8 dl mjölk
1–2 msk socker

gör du:

 1. Blanda ris, vatten, salt och fett (kan uteslutas) i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt eventuellt en bit hel kanel.
 2. Koka under lock i cirka 10 minuter. Späd med mjölken och rör om väl.
 3. Koka upp på nytt och låt gröten svälla under lock på mycket svag värme i cirka 40 minuter. Smaksätt eventuellt med socker.

Se alla artiklar