SMARTH MAT

Grönt mandelsmör

Räcker till ca 16 brödbitar

  • 1 dl (ca 50 g) mandlar
  • 400 g kokta kikärter
  • 1–2 vitlöksklyftor
  • 1 kruka basilika
  • 1 kruka persilja
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 dl kallpressad rypsolja
  • 2 msk citronsaft

Låt kikärterna rinna av i sil. Kör mandlar, kikärter, skalade vitlöksklyftor, basilika, persilja och salt till en jämn massa i matberedare. Tillsätt olja och citronsaft medan maskinen går. Mixa tills massan är helt slät. Du kan också utgå från torkade kikärter. Blötlägg dem då över natten och låt koka cirka 1 timme.

Marinerade inhemska bondbönor

  • 3 dl kokta bondbönor (enligt förpackningens bruksanvisning)

Dressing:

  • 1/2 dl rypsolja eller god olivolja
  • 1 msk balsamvinäger eller citronsaft
  • Lite flingsalt och svartpeppar från kvarnen
  • 1 dl finklippt persilja eller basilika
  • 2 vitlöksklyftor, pressade

Rör ihop dressingen och häll över de avsvalnade bondbönorna. Låt stå svalt och ”dra” några timmar. Servera på buffébordet, till sallad eller i wraps.

Surkålssallad

  • 300 g surkål
  • 2 dl naturell yoghurt
  • 1 finhackad lök
  • 1 rivet äpple
  • Svartpeppar

Blanda alla ingredienser. Låt stå och dra i kylskåp. Passar bra till grillat kött.

Snabb savoykål med senapssås

(4 portioner)
  • 1 savoykålhuvud

Senapssås:

  • 2 msk margarin
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 dl crème fraîche
  • 1 msk osötad senap
  • 2 msk kapris

Skär kålen i klyftor och skär bort största delen av stammen. Koka kålen i lättsaltat vatten 5–10 minuter. Fräs margarin och vetemjöl. Tillsätt vatten, buljong och crème fraîche. Låt koka 5 minuter. Blanda i senap och kapris. Servera kålen tillsammans med senapssåsen.

Råpasta primavera med macadamiasås

  • 3 medelstora squasher
  • 4 morötter
  • 2 vårlökar
  • 1–2 vitlöksklyftor
  • 250 g djupfrysta ärter
  • 1/2–1 citronsaft
  • 1 tsk rinnande ekohonung
  • 3 msk kallpressad olivolja
  • 1/2 tsk fint havssalt
  • Svartpeppar från kvarnen

Macadamiasås:

  • 1 1/4 dl macadamianötter (blötläggs över natten i rikligt med vatten)
  • 2 1/2 dl vatten
  • 1–2 tsk citronsaft
  • 1 tsk flytande ekohonung
  • 1/2 tsk salt
  • 1 vitlöksklyfta
  • Mald svartpeppar
  • Färsk persilja eller basilika

Strimla squashen och de skalade morötterna på längden med en potatisskalare eller osthyvel. Blanda i citronsaft, salt, pressade vitlöksklyftor, honung samt svartpeppar. Marinera en halv timme. Häll därefter bort överloppsvätska. Skiva vårlöken. Tillsätt olivolja, lök och ärter i squashmorotsblandningen och fortsätt att marinera ännu en halv timme. Tillred under tiden nötsåsen.

Häll bort vattnet från de blötlagda nötterna. Lägg nötterna i en matberedare och finfördela dem. Tillsätt småningom vatten, tills blandningen är gräddaktig och slät. Tillsätt citronsaft, honung, salt, vitlök och svartpeppar. Blanda om och avsmaka. Häll nötsåsen över squash -morotspastan. Dekorera med persilja eller basilika.

Stekta strömmingsflundror

Beräkna 200 gram strömmingsflundror per person. Salta och peppra och lägg ihop strömmingsfiléerna två och två. Grädda i ugn på bakplåtspapper i 225 grader i 10–15 minuter.

Lingonkaka

  • 2 dl socker
  • 2 ägg
  • 2 dl mjöl (spelt, vetemjöl, grahamsmjöl)
  • 1 tsk bakpulver
  • 4 dl lingon
  • 50 g smör

Vispa ägg och socker till skum. Tillsätt mjölet utblandat med bakpulvret. Häll smeten i en pajform och klappa in bären ovanpå smeten. Skiva det hårda smöret över bären med en osthyvel. Grädda i 200 grader i 20–30 minuter. Servera med naturell yoghurt som kryddats med kardemumma, vanilj eller ingefära, eller med glass eller vaniljsås.

Blåbärsdessert

  • Blåbär
  • Naturell yoghurt
  • Valnötter
  • Honung

Varva allting i en skål!

Se alla artiklar