Sköna gröna val i vardagen

Sköna gröna val i vardagen

Dagen inföll rekordtidigt i år, redan måndagen den 8 augusti. Vad innebär detta? Jo, att vi lever på skuld fem månader av året, och frågan är hur länge vi kan låna innan kapitalet är slut? Enligt statistiken har vi på femton år förbrukat två månader, och om vi fortsätter som förut är kapitalet slut om sextio år, det vill säga år 2076. Hur gammal är du, ditt barn, dina barnbarn då?

Sextio år är en skrämmande kort tid. Kommer jag att få se min hundraårsdag eller är jorden slutförbrukad då jag fyller nittionio?

Våra rådgivare får ofta höra: ”Vad har min livsstil, mina val att göra med detta? Det finns så många som beter sig värre.” Jag tror också att det finns de som förorenar mer, som slänger mer ätbar mat, som använder fler kemikalier, som inte sorterar. Men tänker vi så finns inget att göra åt saken, utan vi låter sakta men säkert jorden förstöras.

En klok martha(förebild) sade en gång till mig: ”Kom ihåg, då du pekar med ett finger mot andra pekar alltid tre tillbaka på dig själv.” Och detta har blivit en tumregel för mig. Innan jag pekar mot fartygen som släpper ut sitt avloppsvatten
i Östersjön och flygplanen som stiger med några minuters mellanrum, stannar jag upp och pekar tre gånger mot mig själv: Vilka medvetna val kan jag göra för en mera hållbar livsstil?

Bästa marthor, vi har alltid varit en föregångare och en förebild. Martha står för medvetna val i vardagen, val som bidrar till en mera hållbar livsstil. Låt oss denna höst sluta peka finger mot andra och först fundera tre gånger vad vi själva kan göra. Vi är nästan 10 000 medvetna marthor som kan göra skillnad. Utmana varandra, återbruka tillsammans och kom ihåg att ha roligt på vägen!

En annan klok martha(förebild) delgav mig sitt motto: ”Gör det lilla du kan, gör det villigt och glatt.” Låt oss alla peka lite mera mot oss själva och bidra till en skönare, grönare vardag. Tillsammans.

Text: Frida Nylund, verksamhetsledare

Se alla artiklar